ГоловнаПолітика

Рада відправила на доопрацювання президентський законопроект про зняття недоторканності

Депутати зможуть повернутися до нього щонайшвидше в грудні.

Рада відправила на доопрацювання президентський законопроект про зняття недоторканності
Фото: 112.ua

Верховна Рада відправила на доопрацювання президентський законопроект про зняття депутатської недоторканності.

У четвер, 20 вересня, парламент прийняв проект постанови №7203-П1, який встановлює терміни подачі пропозицій і поправок до законопроекту (до 19 жовтня включно) і обробки їх комітетами (до 21 листопада включно).

Отже, Рада зможе повернутися до цього законопроекту щонайшвидше в грудні.

Змінений законопроект потрібно буде знову направити в Конституційний Суд для отримання висновку, і тільки після отримання позитивного висновку його можна буде розглядати.

У той самий час Рада відмовилася продовжувати роботу над альтернативним депутатським законопроектом №6773.

Нагадаємо, 19 червня Конституційний Суд визнав конституційним законопроект Порошенка про скасування депутатської недоторканності c 1 січня 2020 року.

Законопроектом запропоновано з 1 січня 2020 року виключити з Конституції ч.1 і ч.3 ст.80, у яких йдеться про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

Конституційний Суд визнав, що законопроект Порошенка відповідає ст.157 і ст.158 Конституції, але в той самий час зазначають, що КС висловив застереження у своєму висновку стосовно "стану політичної і правової системи України і можливості забезпечення парламентської автономії в умовах повного скасування депутатської недоторканності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram