ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Раду скасувати недоторканність або "більше не обіцяти ніколи"

"Настав момент істини - прошу, проголосуйте".

Порошенко закликав Раду скасувати недоторканність або "більше не обіцяти ніколи"
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду невідкладно скасувати депутатську недоторканність.

Про це він сказав у Верховній Раді, виступаючи зі щорічним посланням до членів парламенту.

"Я впевнений, що в партійні програми [перед виборами] вже в надцятий раз записали обіцянку скасувати депутатську недоторканність. Наполягаю на невідкладному голосування відповідних змін до Конституції", - сказав він депутатам.

Порошенко заявив, що максимально спростив для депутатів це завдання, запропонувавши скасувати недоторканність уже з наступного скликання.

"Настав момент істини - прошу, проголосуйте. А якщо ні - тоді більше не обіцяйте цього ніколи. Це буде чесно", - заявив президент.

Нагадаємо, 19 червня Конституційний Суд визнав конституційним законопроект президента про скасування депутатської недоторканності. Законопроектом пропонується з 1 січня 2020 року виключити з Конституції ч. 1 і 3 ст. 80, в яких ідеться про наявність у парламентаріїв недоторканності, а також про неможливість притягнення їх до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

У 2015 році Рада вже направляла законопроект (№1776) про скасування депутатської недоторканності в КС і навіть отримала позитивний висновок через чотири місяці. Але цей законопроект не міг бути винесений на розгляд, оскільки виникла юридична колізія в зв'язку з тим, що питання про недоторканність суддів, який також було включено в його зміст, було вирішене під час судової реформи.

Відповідно, виникла необхідність у новому законопроекті про зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram