ГоловнаПолітика

Між НАБУ і САП відбувся силовий конфлікт у Києві (оновлено)

Детективів нібито намагалися затримати за встановлення "жучка" в кабінеті Холодницького.

Між НАБУ і САП відбувся силовий конфлікт у Києві (оновлено)
Назар Холодницкий
Фото: nabu.gov.ua

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник не прийшов на засідання комітету Верховної Ради із запобігання корупції, оскільки дізнався про затримання детективів Бюро за встановлення прослуховувального обладнання в кабінеті керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело.

"Ситник розвернув автомобіль, оскільки дізнався, що його детективів затримала поліція за встановлення нового жучка в кабінеті Холодницького", - повідомив він.

На засіданні комітету Ради планували заслухати звіт Ситника про роботу НАБУ.

В.о. голови комітету Юрій Савчук (фракція "Народний фронт") зачитав лист директора НАБУ, в якому Ситник повідомив, що не може прийти на засідання "у зв'язку з необхідністю перебувати на робочому місці для виконання невідкладних заходів".

У НАБУ підтвердили, що Ситник не прийде на засідання, але подробиць не повідомили.

Оновлення 17:22. Ціла низка ЗМІ повідомили, що інцидент призвів до силового протистояння, оскільки визволяти затриманих детективів приїхали спецпризначенці НАБУ.

"Затримували демчинівські, спецназ НАБУ приїхав відбивати", - пише "Інсайдер" з посиланням на свої джерела.

Він заявив, що мікроавтобус Ford зі співробітниками Бюро виявили співробітники Служби безпеки України. Люди зсередини замкнулися - і під час затримання там розбили вікна.

Тим часом спецназ НАБУ нібито побив службовий автомобіль голови САП Назара Холодницького і його водія.

Фото: 112

Видання "Українська правда" опублікувало відео події.

Оновлення 17:38. НАБУ у твіттері спростувало і затримання детективів, спробу встановити засоби прослуховування.

"Поширена в ЗМІ інформація про нібито затримання детектива НАБУ не відповідає дійсності: жодного детектива НАБУ сьогодні не затримували", - повідомляє НАБУ.

"Спроб встановити обладнання для прослуховування кабінету керівника САП з боку НАБУ не було", - заявили в Бюро.

Нагадаємо, в березні 2018 року стало відомо, що в кабінеті Холодницького встановлено "прослушку". З'ясувалося, що справу стосовно Холодницького веде Генпрокуратура із застосуванням обладнання НАБУ. Ситник тоді говорив, що розслідування було ініційоване у зв'язку з тим, що керівництво САП перешкоджало розслідуванню справи проти мера Одеси Геннадія Труханова.

Наприкінці березня 2018 року Ситник і генпрокурор Юрій Луценко попросили КДКП розглянути питання про звільнення Холодницького з посади, в зв'язку з чим прокурорська комісія відкрила дисциплінарне провадження. У липні вона дійшла висновку, що Холодницький заслуговує догани, але не звільнення.

Наприкінці серпня ГПУ закрила справу проти Холодницького, на підставі якої його прослуховували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram