ГоловнаПолітика

Юристи оскаржили в суді відмову нотаріуса оформити операцію з продажу сільгоспземель

Представники PriceWaterhouse Coopers мають намір домагатися скасування мораторію.

Юристи оскаржили в суді відмову нотаріуса оформити операцію з продажу сільгоспземель
Фото: pridnestrovie-daily.net

Юристи PriceWaterhouse Coopers, посилаючись на рішення ЄСПЛ у справі "Зеленчук і Цюцюра проти України" від 22 травня 2018 року, подали в суд позов про визнання неправомірною відмову нотаріуса в оформленні угоди на продаж землі сільськогосподарського призначення, який послався на земельний мораторій. Про це заявила депутат Київради Ольга Балицька.

"11 вересня 2018 року Іван К. та Дмитро О., користуючись своїм правом вільно розпоряджатися власністю, звернулися до приватного нотаріуса з метою посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки с/г призначення, загальною площею 1,1391 га, розташованого в Львівській області. ...нотаріус в оформленні угоди відмовила, видавши відмову у вчиненні нотаріальної дії. Свої дії нотаріус аргументувала положеннями, закріпленими в п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу України, які встановлюють так званий «Мораторій на продаж с/г земель", - розповіла Балицька.

При цьому вона нагадала, що в травні цього року в справі "Зеленчук і Цюцюра проти України" Європейський суд з прав людини визнав мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення (введений в Україні як тимчасовий захід у 2002 році) порушенням статті 1 Першого Протоколу Конвенції про захист прав людини і основних свобод. "Україна Конвенцію ратифікувала, а значить визнала пріоритетним виконання зобов'язань у сфері захисту прав і свобод людини", - каже Балицька.

"Як юристи, ми передусім хочемо закцентувати увагу на головному - мораторій порушує чинне законодавство і входить в конфлікт з положеннями міжнародного права... Основні ризики і побоювання, що існували в момент введення мораторію вже давно залишилися в минулому, на сьогодні Мораторій залишився механізмом впливу олігархів та основним стримуючим фактором економічного розвитку. 18 вересня 2018 роки ми подали позов у цій справі з метою скасування мораторію на продаж с/г землі в Україні", - зазначила Балицька.

"Ми думаємо, що ми відкрили ящик Пандори. Я практично впевнена, що суд першої інстанції відхилить наш позов, просто тому, що побоїться йти проти державної машини. А от Апеляційний або Верховний Суд уже ухвалять рішення на нашу користь. Ми прогнозуємо вал аналогічних позовів по всій країні. Можливо, така активність "знизу" активізує процеси нагорі, і мораторій, який, до речі, діє лише в шести країнах світу і тільки в Україні серед усіх європейських країн, нарешті, буде скасовано.

Нагадаємо, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2002 року і періодично продовжується. 30 грудня 2017 року заборону на продаж земель на рік продовжив Президент України Петро Порошенко. При цьому Світовий банк закликав Україну зняти заборону на торгівлю землею в Україні. А 69 народних депутатів повторно оскаржили подолання мораторію в Конституційному Суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram