ГоловнаПолітика

Указ про припинення Великого договору про дружбу з Росією набув чинності

Документ опубліковано в "Урядовому кур'єрі".

Указ про припинення Великого договору про дружбу з Росією набув чинності
Петр Порошенко
Фото: Пресс-служба президента

Україна припинила дію Великого договору про дружбу з Росією. Відповідний указ Президента України Петра Порошенка про рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня 2018 року опубліковано сьогодні в "Урядовому кур'єрі".

Указ набуває чинності з дня його опублікування.

6 вересня 2018 року РНБО України підтримала ініціативу Президента про непродовження Договору про дружбу, партнерство і співпрацю з РФ на 10 років. На засіданні Радбезу Порошенко доручив МЗС у найкоротші терміни направити ноту російській стороні про припинення дії договору.

17 вересня голова держави підписав указ "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 "Про Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Російською Федерацією".

Згідно з рішенням РНБО, МЗС має поінформувати ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації про бажання України припинити дію Договору про дружбу з Росією, а також про підстави його припинення.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно з Угодою про дружбу, співпрацю і партнерство між РФ і Україною, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram