ГоловнаПолітика

Ар'єв має намір піти з ПАРЄ в разі повернення Росії

Бюро ПАРЄ намагається прискорити повернення російської делегації.

Ар'єв має намір піти з ПАРЄ в разі повернення Росії
Арьев Владимир
Фото: YouTube

Голова української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи, віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв заявив, що піде у відставку з посади в разі повернення Росії до організації.

«Зараз вже на осінній сесії будемо зустрічатися з колегами, багато хто побачив це наочно і незадоволені, що все, що відбувалося, звелося до виконання шантажу Росії», - сказав Ар'єв Громадському.

«Вони (Росія, - ред.) поставили і кілька разів артикулювали одну вимогу ... вони вимагають прибрати всі можливості застосування санкцій. Але в принциповому моменті ми на поступки не підемо», - наголосив він.

За його словами, вже схвалено проект заяви Верховної Ради щодо ситуації в ПАРЄ. Мета заяви - звернення до Асамблеї з вимогою не допустити повернення Росії.

«Ми в разі найгіршого варіанту готові до повного перегляду відносин з ПАРЄ ... Якщо Росія повертається без виконання всіх резолюцій, я не знаю, як делегація прийме рішення, але я піду», - зазначив Ар'єв.

Раніше повідомлялося, що ПАРЄ всупереч процедурам прискорила розгляд рішення про повернення Росії.

Зараз у ПАРЄ є право накладати обмеження прав (санкції) на делегації тих країн, які грубо порушують принципи Ради Європи. На цих підставах у 2014 і 2015 роках ПАРЄ обмежувала в правах російську делегацію. У 2016 році Росія перестала брати участь в роботі асамблеї і не передавала в Страсбург перелік своїх депутатів, уникаючи таким чином підтвердження санкцій. Робота Росії у всіх інших органах Ради Європи тривала.

Нагадаємо, в минулому році росіяни перестали платити внески в бюджет РЄ, вимагаючи, щоб до регламенту ПАРЄ було внесено зміни, які не дозволять накладати на них санкції. Ідею зняття санкцій з Росії та відновлення сплати нею внесків до бюджету РЄ відкрито підтримують генсек Ради Європи Ягланд і низка західних депутатів. Остаточне рішення, як очікується, буде прийнято на жовтневій сесії асамблеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram