ГоловнаПолітика

Рада висунула Сенцова на Нобелівську премію миру

Українського режисера Росія чотири роки тримає за ґратами.

Рада висунула Сенцова на Нобелівську премію миру
Фото: twitter

Верховна Рада вирішила висунути режисера Олега Сенцова, який перебуває в російській в'язниці, на Нобелівську премію миру.

За це рішення проголосували 245 народних депутатів.

"З огляду на мужню поведінку Олега Сенцова, якого протиправно утримують у Російській Федерації упродовж 4 років за прояв героїчного ненасильницького протесту проти незаконної окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, міста Севастополь та окремих районів Донецької та Луганської областей, за відстоювання прав людини, за готовність пожертвувати своїм життям заради свободи інших, Верховна Рада України висуває кандидатуру Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру", - йдеться в ухваленій заяві.

Нагадаємо, Олег Сенцов відбуває 20-річний тюремний термін у колонії в Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі в РФ.

Разом з іще одним кримчанином Олександром Кольченком його затримали в травні 2014 року за звинуваченням "в організації терактів на півострові". У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, тоді як Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

16 травня стало відомо, що Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. Він дотримується його досі.

У серпні експерти ООН заявили, що життя Сенцова в неминучій небезпеці, і закликали російську владу звільнити його "без попередніх умов у терміновому порядку". 10 вересня стало відомо, що Сенцов склав заповіт.

При цьому в Росії стверджують, що стан українця задовільний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram