ГоловнаПолітика

МЗС РФ вважає "деструктивним кроком" непродовження Україною договору про дружбу

"Відновлювати відносини" в РФ планують з "іншими, більш відповідальними українськими політиками".

МЗС РФ вважає "деструктивним кроком" непродовження Україною договору про дружбу
Здание МИД России в Москве
Фото: EPA/UPG

У Міністерстві закордонних справ Росії прокоментували припинення Україною дії договору про дружбу з РФ.

"Деструктивні кроки, які вживаються нинішнім керівництвом України, викликають глибокий жаль", - заявили у російському відомстві і звинуватили українську владу в прагненні "обслуговувати чужі геополітичні інтереси і свої політичні амбіції".

У документі також наголошується, що "народам Росії та України самою історичною долею судилося жити в добросусідстві", а "нинішня криза" між країнами "неминуче буде подолана". "Відновлювати відносини" в РФ планують з "іншими, більш відповідальними українськими політиками".

Раніше повідомлялося, що Президент Петро Порошенко 17 вересня підписав указ, яким схвалив рішення РНБО про припинення дії Договору про дружбу між Україною і Росією.

Цим рішенням Міністерству закордонних справ доручено до 30 вересня повідомити Росії про бажання припинити дію договору, а також внести на розгляд президента законопроект про припинення дії договору.

Також МЗС доручено проінформувати Організацію Об'єднаних Націй, Організацію з безпеки і співробітництва в Європі та інші міжнародні організації про бажання припинити дію договору та про підстави припинення.

Договір був підписаний 31 травня 1997 року і передбачає, що якщо за шість місяців до закінчення 10-річного терміну його дії одна із сторін не повідомить другій про бажання його припинити, то він автоматично буде продовжений на наступні 10 років. Відповідно, дію цього договору буде автоматично продовжено на 10 років з 1 квітня 2019 року, якщо Україна не повідомить Росії про бажання його припинити до 30 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram