ГоловнаПолітика

До політв'язня Балуха пустили архієпископа Климента

Офіційну заяву про побиття Балух зробить після наради з адвокатом.

До політв'язня Балуха пустили архієпископа Климента
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Українського активіста Володимира Балуха відвідав у СІЗО Сімферополя його цивільний захисник, архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент, повідомляє "Крим.Реалії".

За словами архієпископа, Балух скаржиться на сильний біль у серці, однак продовжує голодування у заявленому режимі. Климент відмовився прокоментувати інформацію про побиття активіста в СІЗО Сімферополя, про яке стало відомо напередодні, оскільки спочатку має намір обговорити інформацію, яку він дізнався від Балуха, з його адвокатом.

"Я Володю бачив, з ним спілкувався, зокрема про його здоров'я, передав листи підтримки. Спочатку ми обговоримо деякі речі з адвокатом, після буде офіційна заява щодо цього. Можу тільки сказати, що Володя скаржиться на біль у серці, іноді біль настільки гострий, що він задихається і відчуває блювотні позиви", - розповів архієпископ Сімферопольський і Кримський.

Балух повідомив своєму духівникові, що зараз перебуває в двомісній камері, і буде продовжувати голодування у заявленому форматі. Архієпископ Климент наголосив, що розмовляв з активістом, переважно, на релігійні теми.

"Володю дуже цікавить питання надання томосу українській церкві, ми поговорили про те, що таке "спасіння". Я прочитав молитви, намастив його олією. Також він мені розповів, що читає Псалтир, який я давно йому передав", - додав священик.

Володимир Балух продовжує безстрокове голодування, яке він оголосив 19 березня 2018 року. Після місяця повної відмови ув'язненого від вживання їжі архієпископ кримський УПЦ КП Климент переконав Балуха вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом).

Про те, що Володимира Балуха побили, 14 вересня заявив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз. За його словами, начальник СІЗО Сімферополя Сергій Бережний вивів арештанта з камери і зажадав стати на коліна. Коли той відмовився, як стверджує Чийгоз, Балуха "стусанами поклали на бетон, сильно били по ногах, печінці і голові".

15 вересня кримське управління ФСВП Росії заявило, що інформація про побиття Балуха не є правдивою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram