ГоловнаПолітика

Екзархи Варфоломія: процес автокефалії вийшов на фінішну пряму

Єпископи заявили про готовність до доброго діалогу з УПЦ МП.

Архієпископ Памфілійський Данило зі Сполучених Штатів і єпископ Едмонтонський Іларіон з Канади, призначені екзархами патріарха Варфоломія в Києві, в понеділок почали свою місію.

Свою першу зустріч вони провели з президентом Петром Порошенком на Банковій.

"Ми представляємо особисто вселенського патріарха Варфоломія і одночасно священний Синод Вселенського патріархату, щоб продовжити роботу над уже вирішеним питанням про початок процесу надання автокефалії Українській православній церкві. Ми перебуваємо на прямій, яка веде до фінішної лінії", - заявив архієпископ Данило.

Священнослужитель наголосив, що вони приїхали в Україну не для розколу українського православ'я, а навпаки - принести єднання.

"Ми готові до співпраці з УПЦ Київського патріархату. Готові до співпраці і гарного діалогу з УПЦ в лоні Російської православної церкви. А також з УАПЦ. У нас немає жодних застережень для того, щоб зустрічатися з представниками різних релігійних організацій, почути їхню думку", - заявив він.

Екзархи також привезли зі собою лист Варфоломія до Порошенка, в якому він знову підтвердив намір дарувати Україні автокефалію.

Нагадаємо, Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної і світської влади. У квітні 2018 року президент Петро Порошенко підписав відповідне звернення до патріарха Варфоломія. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення підтримала Верховна Рада.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, тоді йому передали звернення Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати Українській церкві автокефалію. 31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

7 вересня стало відомо, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram