ГоловнаПолітика

Рада цього тижня візьметься за оновлення ЦВК і зміни до Конституції

У четвер у парламенті планують заслухати президента зі щорічним посланням.

Рада цього тижня візьметься за оновлення ЦВК і зміни до Конституції
Фото: capital.ua

Верховна Рада цього тижня візьметься за оновлення Центральної виборчої комісії та внесення змін до Конституції. Також у четвер планується виступ президента Петра Порошенка зі щорічним посланням.

Про це на погоджувальній раді заявив спікер Ради Андрій Парубій, передає кореспондент LB.ua.

"Я хочу запропонувати план роботи на цей тиждень... Я вважаю, що на цьому тижні у нас є можливість провести законопроекти про зміни до Конституції. Найголовніший з них - це законопроект про закріплення європейського і євроатлантичного курсу України. Це перше читання, і я провів консультації з головами фракцій, більшість з яких підтвердили важливість закріплення цього курсу в Конституції", - сказав він.

Також парламентарії в четвер розглянуть постанову про порядок розгляду законопроектів про внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

Парубій підкреслив, що цього тижня парламент внесе зміни до Основного закону в частині декомунізації та перейменування Кіровоградської та Дніпропетровської областей.

"Також я впевнений, що в четвер ми повинні оновити склад ЦВК. Я провів консультації з головами фракцій, щоб до кінця дня були проведені остаточні консультації", - додав він.

Парубій також підтвердив, що цього тижня Порошенко планує звернутися до парламенту з традиційним щорічним посланням про стан внутрішньої і зовнішньої політики.

"Послання президента України в парламенті також планується на 20 вересня", - сказав він.

Нагадаємо, раніше Парубій запропонував поміняти весь склад Центрвиборчкому, а не тільки 13 членів. У нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члени з 15, чий термін повноважень не минув. Це Олег Діденко і Катерина Махніцька.

Кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому були подані президентом 5 лютого 2018 року, але депутати досі не змогли їх призначити. Президент вніс на 13 вакантних місць 14 кандидатів. При цьому фракція "Опозиційного блоку" не представлена жодним кандидатом.

5 липня під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Відмова Ради голосувати за зміну членів ЦВК пов'язана з побоюваннями, що більшість нового складу буде підконтрольною президентові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram