ГоловнаПолітика

Луценко поверне до ВР подання на зняття недоторканності з 4 нардепів у понеділок

Він не виключив, що кількість подань про зняття недоторканності з парламентаріїв може збільшитися.

Луценко поверне до ВР подання на зняття недоторканності з 4 нардепів у понеділок
Фото: Макс Левин

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про намір у понеділок, 17 вересня, передати у Верховну Раду подання про надання згоди на позбавлення недоторканності чотирьох народних депутатів - Олександра Вілкула, Сергія Дунаєва, Дмитра Колєснікова та Олександра Пономарьова, і очікує, що парламент розгляне їх на початку жовтня. Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Я вношу їх буквально у понеділок, підписую ці документи повторно. Вони надійдуть у комітет", - сказав він у суботу, 15 вересня, журналістам у кулуарах 15-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES), організованої Фондом Віктора Пінчука.

Генпрокурор пояснив, що згідно з процедурою, у фігурантів є 5 днів на надання пояснень, ще 7 днів відводиться парламентському комітету на розгляд подань. Після цього у Раді буде 21 день на розгляд поданих подань на пленарному засіданні.

Луценко спрогнозував, що Верховна Рада розгляне їх через один пленарний тиждень.

Генпрокурор нагадав, що раніше він вже вносив у парламент ці подання: три були підготовлені Генпрокуратурою, одне - НАБУ, однак йому повернули матеріали. На думку Луценка, щодо трьох нардепів таке рішення про повернення було безпідставним.

Крім того, він не виключив, що кількість подань про зняття недоторканності з парламентаріїв може збільшитися.

"Зараз на моєму столі, в моїй пошті ніякого іншого подання від САП і НАБУ не існує. Деякі чутки я чую, про деякі матеріали, які опрацьовуються у моїх колег, - чув", - сказав Луценко, відповідаючи на запитання про те, чи надходило до нього на підпис подання про зняття недоторканності з глави парламентської фракції Радикальної партії Олега Ляшка.

Найближчий пленарний тиждень парламенту відбудеться 18-21 вересня. Після цього Верховна Рада буде працювати в пленарному режимі 2-5 жовтня.

Нагадаємо, 15 травня Луценко подав у парламент клопотання про зняття недоторканності з "опоблоківца" Сергія Дунаєва.

25 травня Генпрокурор вніс в апарат Верховної Ради подання про надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності депутатів від "Опоблоку" Дмитра Колєснікова і Олександра Вілкула. Однак документи йому повернули.

7 червня регламентний комітет ВР не підтримав подання на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Олександра Пономарьова.

В тому, що зняття недоторканності з цих чотирьох депутатів довелося відкласти, Луценко звинуватив регламентний комітет Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram