ГоловнаПолітика

Непродовження договору України з Росією є обґрунтованим, - Волкер

"Реальність така, що цей договір нічого не означає".

Непродовження договору України з Росією є обґрунтованим, - Волкер
Курт Волкер
Фото: inforesist

Непродовження широкомасштабного договору України з Росією є обґрунтованим. Про це сказав Курт Волкер на прес-конференції під час 15 щорічного саміту YES, організованого Фондом Пінчука, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Росія вторглася в Україну. Реальність така, що цей договір нічого не означає", - сказав Волкер.

Відповідаючи на запитання про ситуацію з переговорним процесом щодо Донбасу, Волкер підтвердив незмінність позиції росіян: РФ наполягає, що миротворчий контингент повинен охороняти тільки спостерігачів ОБСЄ, наполягає на прямих переговорах Києва з керівниками самопроголошених утворень, а також щоб Київ "здійснював політичні кроки", - визнав їхній особливий статус і вибори на цій окупованій території.

"Єдине місце, де порушуються права російськомовних - це там, куди прийшла Росія. Якщо Росія дійсно хоче допомогти російськомовним - їй потрібно вивести звідти війська", - додав Вокер.

Нагадаємо, в квітні Петро Порошенко заявив, що Україна частково скасує Великий договір з РФ і Росія більше не буде вважатися стратегічним партнером.

Президент доручив робочій групі МЗС України не готувати документи про пролонгацію угоди з Росією. Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і РФ був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років із автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди за відсутності заперечень сторін. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію для шкоди безпеці одне одного.

Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набуття чинності договору (з 1 квітня 1999 року) і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання про припинення дії договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилась на наступний десятирічний період.

Згідно зі ст. 40 договору, його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна із сторін не заявить іншій стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менш ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram