ГоловнаПолітика

УПЦ КП засудила рішення РПЦ розірвати молитовне спілкування з Варфоломієм

Раніше в РПЦ заявили, що припинять поминати Вселенського патріарха за богослужінням.

УПЦ КП засудила рішення РПЦ розірвати молитовне спілкування з Варфоломієм
Фото: Александр Рудоманов

Українська православна церква Київського Патріархату (УПЦ КП) засудила рішення Синоду Російської православної церкви (РПЦ) про розрив молитовного спілкування зі Вселенським патріархом. Про це повідомили у прес-центрі Київської Патріархії.

"Припинення молитовного згадування одним Предстоятелем Церкви іншого Предстоятеля Церкви і розрив євхаристійного спілкування між ієрархами може бути виправданий серйозними порушеннями богословського характеру (проповідь і поширення єресі чи іншого лжевчення)", - йдеться у повідомленні.

Крім того, в УПЦ КП наголосили, що Вселенський патріарх ніколи нікому не передавав своїх канонічних прав Київської Митрополії.

"Відомо і очевидно, що з часу Оскольдового (середина IX ст.) і Володимирового (кін. Х ст.) Хрещення, Русь-Україна мала канонічний ієрархічний зв'язок з Вселенським Константинопольським Патріаршим престолом, як зі своєю Церквою-Матір'ю. Відомо і очевидно також, що перший канонічно визнаний Вселенським Православ'ям Предстоятель Московського Патріархату був поставлений Константинопольським Патріархом Єремією наприкінці XVI ст., тобто більш ніж за шість століть пізніше від часу утворення Київської Митрополії", - йдеться в заяві.

Раніше Синод Російської православної церкви (РПЦ) вирішив припинити участь церкви у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату. Також Синод вирішив припинити згадувати предстоятеля Константинопольської церкви патріарха Варфоломія за богослужінням.

Крім того, РПЦ пригрозила, що надання Україні автокефалії призведе до повторення Великого розколу 1054 року, який розділив християнство на католицьку та православну церкви.

7 вересня Вселенський (Константинопольський) патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні призначив своїх екзархів у Київ

Священний Синод Російської православної церкви, яка вважає Україну своєю канонічною територією, у відповідь на це висловив "рішучий протест і глибоке обурення" і заявив, що дії Константинопольської церкви "є грубим нехтуванням церковних канонів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram