ГоловнаПолітика

Bellingcat та Insider встановили, що підозрювані в отруєнні Скрипалів причетні до спецслужб

Оприлюднено лише частину розслідування.

Bellingcat та Insider встановили, що підозрювані в отруєнні Скрипалів причетні до спецслужб
Фото: RT

Підозрювані Британією в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов причетні до спецслужб. Про це свідчить спільне розслідування The Bellingcat і The Insider.

"Під час спільного розслідування Bellingcat і російського видання "The Insider" ми підтвердили зв'язок з російськими спецслужбами двох громадян Росії, яких британська влада назвала головними підозрюваними в отруєннях речовиною "Новачок" на території Великобританії. Нам вдалося з'ясувати це завдяки виявленими нами паспортними даними. Цей висновок прямо суперечить заяві президента Росії Володимира Путіна 12 вересня і самих підозрюваних в інтерв'ю RT наступного дня. Відповідно до цих заяв, вони - цивільні особи, які побували в Солсбері як туристи", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, це підтверджується низкою документів, а також прямими і непрямими свідченнями.

Під час розслідування з'ясувалося, що паспорт одного з підозрюваних Олександра Петрова виданий в 2009 році, хоча народився він у 1979 році і в досьє Федеральної міграційної служби немає жодних згадок про "попереднє життя".

"У звичайних досьє ФМС на "простих смертних" є нотатки про отримання інших національних і закордонних паспортів, факти реєстрацій за різними адресами. У досьє Петрова нічого цього немає. Свій паспорт у 2009 році він отримав "замість зіпсованого", і в досьє вказаний номер цього "зіпсованого паспорта, якого ніколи не існувало в природі", - йдеться у публікації.

Водночас, як наголошується, на файлі з паспортними даними стоїть штамп "дані не давати", а файл з біографією порожній, і на ньому стоїть ще й підпис "ц. т." (цілком таємно). Зазначається, що за місцем проживання Олександра Петрова раніше проживав інший чоловік з прізвищем Петров, паспортні дані якого відрізняються.

Також паспорти Петрова і Боширова відрізняються однією цифрою - 1294 та 1297. Обидва видані в Московському Управлінні з питань міграції 770001 і, як зазначає видання, "звичайні смертні там паспортів не отримують". Видання перевірило, що інші паспорти зі схожими номерами також належать людям "без біографій".

Також цікаво, що якщо змінити останню цифру в паспорті Петрова або Боширова, то можна знову ж виявити людей з дивними анкетами, з неповними адресами (наприклад, без квартири) і яких немає в будь-яких соцмережах та базах даних, зазначають розслідувачі.

Виявлені ними дані, а також особливості замовлення підозрюваними квитків в Лондон роблять російські офіційні заяви про те, що Петров і Боширов - цивільні туристи, малоймовірними і підтверджують заяви британської влади, що вони є співробітниками однієї з російських спецслужб.

Встановлено, що підозрювані Британією в отруєнні Скрипалів росіяни купили квитки за день до вильоту, хоча в своєму недавньому інтерв'ю вони заявляли, що готували поїздку заздалегідь. Видання припускає, що покупка квитків за день до вильоту пов'язана з тим, що цього самого дня квитки на літак купила донька екс-розвідника Юлія Скрипаль. У п'ятницю, 14 вересня, була оприлюднена лише частина розслідування. The Bellingcat і The Insider анонсували вихід повної версії розслідування на початку наступного тижня.

Нагадаємо, Британське МЗС визнало неправдивим інтерв'ю підозрюваних в отруєнні Скрипалів.

5 вересня британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних в отруєнні Скрипалів - громадян РФ Олександра Петрова та Руслана Боширова. За даними британської влади, вони є співробітниками Головного розвідуправління РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram