ГоловнаПолітика

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про направлення на безпеку і оборону 5% ВВП у 2019

Серед пріоритетних напрямків фінансування - збільшення зарплат військовослужбовців.

Порошенко ввів у дію рішення РНБО про направлення на безпеку і оборону 5% ВВП у 2019
Фото: Пресс-служба президента Украины

Президент Петро Порошенко ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про направлення на потреби сектора безпеки і оборони 5% ВВП в 2019 році.

"Відповідно до статті 107 Конституції України Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 року «Про пропозиції до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» за статтями, пов'язаними з забезпеченням національної безпеки і оборони України", - інформує прес-служба Президента.

Згідно з документом, Кабінет Міністрів має передбачити в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» видатки на забезпечення національної безпеки і оборони України в обсязі не менше обсягу видатків, передбачених на 2018 рік, у відсотках від валового внутрішнього продукту.

Також має бути передбачено збільшення розміру грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських не менш як на 30 відсотків з урахуванням мінімального розміру грошового забезпечення осіб рядового складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій і поліцейських - в сумі не менш як 9 тисяч гривень; військовослужбовців рядового складу за контрактом першого року служби - в сумі не менш як 10 тисяч гривень.

Серед пріоритетних напрямків фінансування на наступний рік заплановано виконання заходів з розробки, підготовки виробництва і закупівлі нових зразків озброєння і військової техніки, зокрема сучасного високоточного ракетного озброєння, а також посилення системи протиповітряної оборони держави і можливостей авіації Повітряних сил ЗСУ.

Пріоритетами визначені також реалізація державної політики в сфері кібербезпеки, виконання заходів з розвитку та модернізації спеціального зв'язку та захисту інформації, виконання Національної розвідувальної програми на 2016-2020 роки, посилення контррозвідувального захисту і боротьби з тероризмом і диверсійною діяльністю і т.п. Реалізація соціальних гарантій військовослужбовців, перш за все збільшення розміру грошового забезпечення військовослужбовців - також визначена в числі першочергових.

Після набуття в чинності Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік" Кабмін повинен в термін підготувати проект основних показників державного оборонного замовлення на 2019-2021 роки та подати його на розгляд РНБО.

Своєчасне фінансування витрат держбюджету, передбачених для органів сектору безпеки і оборони України, в повному обсязі покладено на Мінфін. Контроль за виконанням рішення, введеного в дію Указом № 283/2018, покладається на секретаря РНБО.

Документ набуває чинності з дня його опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram