ГоловнаПолітика

НАЗК просить НАБУ відкрити справу проти судді, яка обратиме запобіжний захід Омеляну

"Є підстави для початку розслідування про декларування недостовірної інформації".

НАЗК просить НАБУ відкрити справу проти судді, яка обратиме запобіжний захід Омеляну
Владимир Омелян
Фото: Влад Мусиенко

Нацагентство із запобігання корупції просить Національне антикорупційне бюро розслідувати декларування недостовірної інформації суддею Солом'янського районного суду Києва Ганною Сергієнко, яка 14 вересня повинна розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу міністру інфраструктури Володимиру Омеляну.

Про це повідомило джерело в НАЗК.

За його словами, 31 серпня агентство затвердило результати повної перевірки електронної декларації Сергієнко.

НАЗК встановило, що Сергієнко не вказала в декларації за 2015 рік дохід чоловіка у вигляді компенсаційних виплат від посольства України в Литві на суму 41,9 тис. доларів (878,5 тис. гривень). У зв'язку з цим є підстави для початку розслідування за ст. 366-1 Кримінального кодексу (декларування недостовірної інформації).

Відповідне рішення НАЗК спрямувало в НАБУ, яке має проаналізувати отримані дані і ухвалити рішення про можливе відкриття провадження.

Водночас НАБУ повідомило про підозру Омеляну і має намір просити суд обрати йому як запобіжний захід заставу в розмірі 5 млн гривень. Суддею, яка буде розглядати клопотання НАБУ, визначена саме Сергієнко.

"Це потенційний конфлікт інтересів", - зазначив співрозмовник.

За його словами, Сергієнко зобов'язана повідомити про самовідвід у зв'язку з конфліктом інтересів.

Нагадаємо, 13 вересня НАБУ повідомило Омеляну про підозру. Йому закидають незаконне збагачення (ч. 3 ст. 368-2 КК) та декларування недостовірної інформації (ст. 366-1 КК).

Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме суд призначити Омеляну заставу 5 млн гривень. Міністр переконаний, що кримінальне провадження на нього з'явилося після того, як він серед інших представників "Народного фронту" виявив бажання взяти на поруки Миколу Мартиненка. Він також заявив, що не збирається подавати у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram