ГоловнаПолітика

Якщо не провести вибори ОТГ цього року, майже 100 громад не потраплять до держбюджету, - експерт

ЦВК блокує перші вибори у майже 100 ОТГ.

Якщо не провести вибори ОТГ цього року, майже 100 громад не потраплять до держбюджету, - експерт
Фото: 112

Центральна виборча комісія повинна призначити вибори об'єднаних територіальних громад не пізніше 12-13 жовтня, інакше близько 100 ОТГ не потраплять до держбюджету на 2019 рік.

Про це заявив експерт РПР Іван Лукеря на круглому столі, проведеному в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна та Реанімаційного пакету Реформ.

"Минулого року бюджет ухвалили 7 грудня. Ось вам і часові рамки, коли вибори вже повинні бути призначені. Оскільки вибори призначаються за 70 робочих днів, то ЦВК має ухвалити рішення про призначення не пізніше 12-13 жовтня 2018 року. Це - щоб вибори відбулися в грудні. І тільки після цього буде дискусія про те, щоб включити всі ці майже 100 громад, які чекають на вибори, у бюджет. Тобто зробити те, заради чого все і затіяли ", - пояснив Лукеря.

На думку експерта, комітет Верховної Ради з питань правової політики, до якого раніше звернулася ЦВК, чим фактично заблокувала вибори в ОТГ, заплановані на жовтень, зобов'язаний дати відповідь Виборчкому, навіть якщо вона буде суто формальною.

"Комітет у будь-якому випадку повинен заявити свою позицію, тобто дати суто формальну відповідь ЦВК, незважаючи на те, що правової основи для звернення Виборчком не мав, і взагалі це звернення абсурдне за своєю суттю. Це повинна бути політична відповідь з правовими аргументами", - підсумував експерт.

Нагадаємо, 9 серпня ЦВК звернулася в Комітет ВРУ з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз'яснень стосовно законодавчого регулювання організації і порядку проведення референдумів в Україні, а також можливості призначення перших і додаткових місцевих виборів в ОТГ без проведення місцевого референдуму. Таким рішенням ЦВК заблокувала вибори в ОТГ, які повинні були відбутися в жовтні, і подальший процес становлення спроможних територіальних громад.

Своєю чергою в комітеті з питань правової політики заявили, що не можуть дати роз'яснень ЦВК, оскільки Виборчком просить розтлумачити рішення Конституційного суду, а не законодавство.

Експерт РПР вважає, що через блокування виборів в ОТГ на членів ЦВК потрібно відкрити кримінальні справи, оскільки вони вийшли за межі своїх повноважень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram