ГоловнаПолітика

Через блокування виборів в ОТГ проти членів ЦВК потрібно порушити кримінальні справи, - експерт

Вони вийшли за межі своїх повноважень, вважає експерт РПР.

Через блокування виборів в ОТГ проти членів ЦВК потрібно порушити кримінальні справи, - експерт
Анатолий Ткачук
Фото: Макс Левин

У зв'язку з блокуванням виборів в ОТГ членів Центральної виборчої комісії необхідно звільнити і порушити кримінальні справи за вихід за межі повноважень. Таку думку висловив Анатолій Ткачук, головний експерт групи з питань децентралізації та реформи місцевого самоврядування коаліції ГО Реанімаційний пакет реформ під час круглого столу, проведеного в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і РПР. "Цей орган зобов'язаний призначити вибори, отримавши необхідні документи. Такі документи були надані", - сказав Ткачук.

За словами експерта, ЦВК звернулася по роз'яснення до комітету Верховної Ради, чим фактично заблокувала вибори в ОТГ, після листа від аграрія Аркадія Корнацького.

"Він пише, що після рішення Конституційного Суду поновився закон про референдум Януковича, тому ЦВК повинна зупинити вибори, інакше - це конституційний переворот. Причина появи цього листа зрозуміла. Тому що створення ОТГ забирає у аграріїв вплив на українських селян. Незрозумілі тут дії ЦВК", - розповів Ткачук.

На думку експерта, за блокування процесу децентралізації в Україні Виборчком повинен понести серйозну відповідальність аж до порушення кримінальних справ. А ініціювати покарання, вважає він, повинні народні депутати.

"У законі сказано: якщо є рішення про об'єднання, то ніякого референдуму не потрібно", - підсумував експерт.

Нагадаємо, 9 серпня ЦВК звернулася до Комітету ВРУ з питань правової політики і правосуддя щодо надання роз'яснень стосовно законодавчого регулювання організації і порядку проведення референдумів в Україні, а також можливості призначення перших і додаткових місцевих виборів в ОТГ без проведення місцевого референдуму.

Таким рішенням ЦВК заблокувала вибори в ОТГ, які повинні були відбутися в жовтні, і подальший процес становлення спроможних територіальних громад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram