ГоловнаПолітика

СБУ: відео з Пивоварником - підробка

"Зазначена інформація повністю спростовується зібраними доказами і є черговим фейком, поширеним спецслужбами РФ".

СБУ: відео з Пивоварником - підробка
Вячеслав Пивоварник
Фото: Одноклассники

Служба безпеки України заявила, що відео із зізнаннями В'ячеслава Пивоварника в тому, що "вбивство" журналіста Аркадія Бабченка було "операцією СБУ", є підробкою.

Про це повідомляють на сайті Генеральної прокуратури.

"12 вересня в мережі інтернет було поширене відео з виступом громадянина України В'ячеслава Пивоварника, в якому він повідомив, що підготовка до вбивства російського журналіста А. Бабченка нібито була «спецоперацією» СБУ, а він (В. Пивоварник) насправді перебуває в м. Чоп Закарпатської області. Зазначена інформація не відповідає дійсності, повністю спростовується зібраними доказами і є черговим фейком, поширеним спецслужбами РФ для дискредитації правоохоронних органів України", - йдеться в повідомленні.

У прокуратурі нагадали, що СБУ завершила досудове розслідування справи про "вбивство" Бабченка.

"Слідством встановлено, що в період з 6 квітня по 30 травня 2018 року громадяни України Г. та П., діючи за попередньою змовою групи осіб, на замовлення спецслужб РФ, з метою залякування населення, здійснили організацію підготовки до терористичного акту - вбивства із застосуванням зброї російського опозиційного журналіста А. Бабченка... При цьому П., перебуваючи з листопада 2017 року на території РФ, діючи під контролем і за завданням спецслужб цієї країни, передавав Г. інформацію і гроші, координував і контролював перебіг його підготовки... Г. зберігав за місцем свого проживання, а також у власному автомобілі і в орендованих ним складських приміщеннях вогнепальну зброю в кількості 12 одиниць (гранатомети РПГ-26, РПГ-22, кулемети і автомати Калашникова різних модифікацій) і боєприпаси в кількості 196 штук" , - повідомили в прокуратурі.

30 травня громадянина Г. затримали співробітники СБУ і йому було повідомлено про підозру і застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. 8 червня також було повідомлено про підозру Пивоварнику, але оскільки він переховується від органів слідства на території РФ, його оголосили в розшук.

"Провина зазначених осіб у повному обсязі доведена зібраними в кримінальному провадженні доказами (показаннями свідків, висновками судових експертиз, протоколами негласних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій)", - підкреслили в ГПУ.

Нагадаємо, інформація про те, що Бабченка застрелили в його будинку в Києві, з'явилася ввечері 29 травня. Наступного дня СБУ і Генпрокуратура показали його живого і заявили, що це була спецоперація, яка дозволила виявити ймовірного організатора вбивства журналіста і отримати список людей, яким також може загрожувати небезпека.

Тоді ж силовики сказали, що затримали можливого організатора - виконавчого директора українсько-німецького СП "Шмайсер" Бориса Германа. 31 травня суд заарештував його на два місяці без права застави. Герман стверджує, що дійсно "замовив" вбивство Бабченка колишньому учасникові бойових дій на Донбасі Олексію Цимбалюку, проте це була лише імітація замовлення, а насправді він діяв під контролем іншої особи однією з українських спецслужб.

Прокурор назвав твердження Германа брехнею, заявивши, що він "не є і не був агентом СБУ або контррозвідки, яка є структурним підрозділом спецслужби".

На суді Герман назвав імовірного замовника з Росії - В'ячеслава Пивоварника, який народився і виріс в Україні, але виїхав до Росії. Пивоварник, зі слів Германа, нібито працював в "особистому фонді" президента РФ Володимира Путіна. У Кремлі заперечують існування такого фонду.

30 серпня 2018 року Голосіївський районний суд Києва засудив Германа до 4,5 років позбавлення волі, після того як він пішов на угоду зі слідством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram