ГоловнаПолітика

Комітет ВР не може давати роз'яснення ЦВК з приводу ОТГ. Це не його повноваження, - нардеп

За словами нардепа, Виборчком просить витлумачити рішення Конституційного суду, а не законодавство.

Комітет ВР не може давати роз'яснення ЦВК з приводу ОТГ. Це не його повноваження, - нардеп
Александр Черненко
Фото: Макс Левин

Профільний комітет не може надати Центральній виборчій комісії роз'яснення про законодавче регулювання проведення референдумів в Україні, через що фактично зупинено проведення виборів в ОТГ, оскільки йдеться про тлумачення рішення Конституційного Суду, а не законодавства. Про це заявив народний депутат, голова підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя Олександр Черненко під час круглого столу, проведеного в рамках інформаційного партнерства Інституту Горшеніна і Реанімаційного пакета реформ.

"ЦВК, звернувшись до нашого комітету з проханням витлумачити законність проведення виборів в ОТГ, фактично просить про тлумачення рішення Конституційного Суду. Комітет повинен дати відповідь: чи повертається старий закон Януковича про референдум, який, згідно з рішенням КС, є неконституційним, або в нас узагалі закону немає. Моя особиста позиція - не повертається. Але і комітет може тлумачити тільки закони, а не рішення Конституційного Суду", - сказав Черненко.

Депутат вважає позицію виборчкому щодо виборів в ОТГ "дивною і абсурдною", а деякі члени комітету, за його словами, сумніваються, що до їхніх повноважень входить розгляд подібних звернень.

"Навіть роз'яснення комітету не означає, що ЦВК наступного дня запустить процес виборів. Ще один шлях: є зареєстрований проект, який передбачає тимчасове виключення можливості референдуму для об'єднання громад. Доки не врегулюємо відповідне законодавство. Це дасть простір для ЦВК призначити ці вибори. Але в будь-якому випадку останнє слово буде за ЦВК, і не виключено, що вони знайдуть інший формальний привід  не проводити вибори. Тому склад ЦВК необхідно змінити", - пояснив Черненко.

"ЦВК має нести серйозну відповідальність за своє рішення і переглянути його самостійно, але ми вже бачимо, що цього не буде. Хоча були і заяви прем'єр-міністра і президента із закликами припинити блокування виборів в ОТГ", - додав нардеп.

Нагадаємо, 9 серпня ЦВК звернулася до Комітету ВРУ з питань правової політики і правосуддя щодо надання роз'яснень стосовно законодавчого регулювання організації і порядку проведення референдумів в Україні, а також можливості призначення перших і додаткових місцевих виборів в ОТГ без проведення місцевого референдуму.

Таким рішенням ЦВК заблокувала вибори в ОТГ, які повинні були відбутися в жовтні, і подальший процес становлення спроможних територіальних громад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram