ГоловнаПолітика

Місія ОБСЄ нарахувала в Криму 11 арештів без підстав за рік

Окрім арештів, зафіксовано 42 випадки викрадення людей, головно кримських татар.

Місія ОБСЄ нарахувала в Криму 11 арештів без підстав за рік
Фиона Фрейзер
Фото: huacrisis.org

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні зафіксувала 11 арештів, здійснених в анексованому Росією Криму без будь-яких правових підстав. Про це повідомила на брифінгу голова місії Фіона Фрейзер.

"Випадки довільних арештів і утримання під вартою під час окупації РФ тривають. За останні 10 місяців ми задокументували 11 арештів, для яких не було жодних правових підстав. Дуже часто жертв утримували без зв'язку із зовнішнім світом до того, поки їх арешт не був офіційно оформлений. Жертви, яких звільняли, часто розповідають, що до них застосовували фізичне насильство і тортури", - сказала вона, презентуючи другий звіт про ситуацію з правами людини в Криму в період з 13 вересня 2017 року по 30 червня 2018.

Фрейзер також висловила стурбованість станом здоров'я всіх затриманих і засуджених.

За цей самий період місія зафіксувала 4 випадки насильницьких зникнень, а загалом від початку окупації півострова їх кількість становить 42.

"Хоча жертвою може стати будь-яка людина, але саме кримські татари, корінний народ Криму, зазнають особливо сильних утисків. Майже 80% обшуків і рейдів ФСБ були проведені в об'єктах приватної власності кримських татар", - додала голова місії.

Вона також повідомила, що з 2015 року Росія призвала в армію 12 тис. кримчан, а особи, які не бажають служити, притягуються до кримінальної відповідальності.

Загалом місія констатує, що Росія нехтує своїми міжнародними зобов'язаннями як окупаційна держава, чим порушує міжнародне гуманітарне право.

Нагадаємо, сьогодні вранці російські силовики провели обшук у будинку кримського активіста і правозахисника Османа Белялова. Самого Белялова під час обшуку не було вдома, але окупанти затримали двох інших активістів, які знімали події на відео. Після огляду затриманих відпустили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram