ГоловнаПолітика

США підтримають рішення про автокефалію Української церкви в разі його прийняття

Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної і світської влади.

Сполучені Штати не впливають на рішення про надання автокефалії Українській церкві, проте, якщо таке рішення буде, підтримають його.

Про це заявив посол США з питань міжнародної релігійної свободи Сем Браунбек в Києві на зустрічі з головою Верховної Ради Андрієм Парубієм.

Фото: rada.gov.ua

Браунбек зазначив, що перед Україною стоїть "велика задача" - питання створення Української помісної православної церкви.

"На етапі прийняття рішення про надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві ми не втручаємося. Але, коли таке рішення буде прийнято, ми його підтримаємо, і якщо можемо бути корисними на етапі його реалізації, ми будемо раді допомогти", - цитує американського дипломата прес-служба Ради.

У свою чергу, Андрій Парубій нагадав, що питання створення незалежної церкви безпосередньо пов'язане з безпекою України як держави в контексті збройної агресії. Спікер Ради наголосив, що "Путін задіяв всі механізми, щоб цього не допустити, тому що розуміє глибину питання".

"Гібридна війна Путіна має багато складових, де військова складова важлива, але інформаційна та гуманітарна - не менш важливі, і він використовує ці сфери ефективно і небезпечно. Ми повинні визнати, що, на жаль, він використовував релігійне питання як інструмент для агресії проти України", - сказав Парубій.

Посол США з питань міжнародної релігійної свободи Сем Браунбек також провів зустріч з предстоятелем Української православної церкви Київського патріархату Філаретом, повідомляє прес-служба УПЦ КП.

Патріарх Філарет, зокрема, поінформував високопоставленого представника США про релігійні утиски, яким піддаються, в тому числі, віруючі та духовенство Київського Патріархату на окупованих територіях Донбасу і в Криму.

Напередодні Браунбек зустрівся з президентом Петром Порошенком і низкою інших чиновників.

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковної і світської влади.

У квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися намісники УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з намісником РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

В УПЦ МП прогнозують "великі проблеми" через дії Вселенського патріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram