ГоловнаПолітика

Представник ОБСЄ відвідав полонених в ОРДЛО

Допустили його тільки до половини з тих, кого просила відвідати Україна.

Представник ОБСЄ відвідав полонених в ОРДЛО
Тони Фриш - справа
Фото: facebook.com/iryna.gerashchenko

Координатор Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в підгрупі з гуманітарних питань Тоні Фріш здійснив поїздку на окуповані території Донецької та Луганської областей, щоб відвідати полонених.

За даними першої віце-голови Верховної Ради Ірини Геращенко (представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи), йому вдалося зустрітися тільки з деким з них.

"На окупованих територіях посол Фріш зміг зустрітися лише з кількома військовими з того першочергового списку, який ми подали. З позитивного - вперше за всі ці роки йому дали можливість поспілкуватися з нашими хлопцями сам на сам, без тюремників і «представників». Це дійсно важливо, і я це вітаю. Негатив і те, що найбільше турбує: допустили Фріша менш ніж до половини з нашого списку (точну інформацію з прізвищами матимемо пізніше). Особливо тривожна ситуація з окупованим Луганськом, там кілька українських військових - у повній ізоляції. Це ще і ще раз наводить на думку, що їх катують, тому і ховають", - написала Геращенко у фейсбуці.

Вона вважає, що поїздки Фріша на Донбас повинні відбуватися частіше, ніж раз на рік.

Координатор ОБСЄ відвідав в'язниці і на контрольованій території.

Нагадаємо, що домовленість про поїздку Фріша в ОРДЛО була досягнута на переговорах у Мінську ще 28 червня.

Це сталося після того, як Служба безпеки України повідомила про жорстоке поводження з українськими полоненими з боку бойовиків. Служба, зокрема, опублікувала свідчення 435 колишніх заручників про тортури, які до них застосовували бойовики "ДНР" і "ЛНР" і їх російські куратори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram