ГоловнаПолітика

Курченко отримав дві компанії Мкртчана на «відповідальне зберігання», поки той під арештом

Сировина піде з окупованого Донбасу.

Курченко отримав дві компанії Мкртчана на «відповідальне зберігання», поки той під арештом
Фото: zn.ua

Трейдери продукції Індустріального союзу Донбасу (ІСД) в Росії - компанії Ревякінський меткомбінат (РМК) і «Ставсталь» - перейшли під управління "Газ-Альянсу", який пов'язаний з українським олігархом-втікачем Сергієм Курченком.

Про це газеті «Комерсант» розповіли кілька джерел, знайомих з ситуацією.

За даними джерел, які підтверджуються наявними у "Ъ" документами і відкритими даними, передача відбулася після арешту в лютому в Москві співвласника і гендиректора ІСД Олега Мкртчана, обвинуваченого в крадіжці виданих ІСД кредитів Зовнішекономбанку. Бізнесмен свою провину не визнає. У ВЕБі теми, пов'язані з арештом Мкртчана, не коментують, відзначає видання.

У постанові Басманного райсуду Москви, говориться, що Олег Мкртчан - фактичний власник компанії «РГМК-Юг», на чиє майно накладається арешт. Постанови з такими формулюваннями видані і за іншими активами РГМК. Справу веде слідчий з особливо важливих справ ГУ Слідчого комітету Росії полковник Руслан Мініахметов.

Саме Мініахметов в середині серпня вибрав «Газ-Альянс» для «відповідального зберігання» арештованого майна, що приписується Олегу Мкртчану, наказавши «підтримувати безперебійну роботу підприємств», йдеться в документах.

Компания «Газ-Альянс» була створена в 2014 році для оптової торгівлі металами і металевими рудами і формально належить Володимиру Ликову. У серпні-вересні «Газ-Альянс» створила філії в містах присутності РГМК, а також в Ревякіно і Невинномиську.

У «РГМК-Юг» розповіли журналістам, що «Газ-Альянс» за підтримки приватних охоронців 15 серпня «здійснив рейдерське захоплення». Подібне сталося одночасно на інших базах РГМК і метзаводах. Всім співробітникам цих активів пропонувалося тимчасове працевлаштування в «Газ-Альянсі».

Але після звернень до органів влади, МВС та прокуратуру представники «Газ-Альянсу» покинули територію «РГМК-Юг». На базі залишаються співробітники Чопа, «незаконно документують діяльність компанії».

Джерела видання стверджують, що сировина для РМК піде з окупованих районів Донецької області України, де структури бізнесмена керують націоналізованими металургійними і вугільними підприємствами. При цьому «Газ-Альянс», що перебуває під санкціями США, став одним з основних постачальників вугілля для Оптової генеруючої компанії-2 «Газпром енергохолдингу».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram