ГоловнаПолітика

МЗС чекає рішення щодо юрисдикції "морського" позову до Росії через 12-15 місяців

"Арбітри повинні ретельно вивчити природу наших двосторонніх договорів".

МЗС чекає рішення щодо юрисдикції "морського" позову до Росії через 12-15 місяців
Фото: Предоставлено БФ "Вернись живым"

Міністерство закордонних справ прогнозує, що арбітражний трибунал у Гаазі, який розглядає позов України до Росії про порушення Конвенції ООН з морського права, ухвалить рішення щодо юрисдикції протягом 12-15 місяців.

Про це йдеться в статті заступника міністра закордонних справ Олени Зеркаль та радника міністра Тараса Качки в "Дзеркалі тижня".

"У серпні цього року арбітри вирішили розділити процес на дві складові - юрисдикційну й по суті. Відповідно до стандартного правила процедури, РФ ще в травні подала свої заперечення щодо юрисдикції, і, звичайно ж, один з пунктів у запереченнях - Азовське море і Керченська протока мають статус внутрішніх вод, а тому в арбітрів немає юрисдикції вирішувати справи про порушення українських прав з боку Росії", - йдеться в публікації.

У МЗС кажуть, що такі дії Росії були прогнозованими й означають одне: "На думку Росії, немає іншого шляху, ніж політичні домовленості на праві сильного".

"Для того щоб відповісти на питання, чи є у трибуналу юрисдикція розглядати наш позов, арбітри повинні ретельно вивчити природу наших двосторонніх договорів. Правові позиції арбітра з цього питання стануть найкращим показником для того, як надалі розвивати правові відносини з РФ щодо статусу Азова й Керченської протоки. Рішення щодо юрисдикції можна очікувати протягом 12-15 місяців", - ідеться в публікації.

Нагадаємо, у своєму позові Україна вимагає від РФ припинити порушення своїх  прав, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу, зокрема, на шельфі, що прилягає до анексованого Криму, а також компенсувати завдані збитки. МЗС раніше припускав, що суд розгляне позов до 2019 року. Оцінки розміру компенсації  робитимуть експерти.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram