ГоловнаПолітика

РПЦ готує відповідні дії на призначення екзархів Варфоломія в Києві

"Ці дії створюють реальну загрозу єдності всього світового православ'я".

РПЦ готує відповідні дії на призначення екзархів Варфоломія в Києві
Предстоятель Русской православной церкви Кирилл
Фото: EPA/UPG

Синод Російської православної церкви виступив із заявою стосовно призначення в Київ двох представників патріарха Варфоломія, в якій це рішення названо неканонічним і таким, що створює загрозу розколу православ'я.

"Священний Синод Російської православної церкви висловлює рішучий протест і глибоке обурення у зв'язку з опублікованими 7 вересня 2018 року комюніке Генерального секретаріату Священного Синоду Константинопольського патріархату, в якому повідомляється про призначення двох ієрархів цієї церкви - архієпископа Памфілійського Данила (США) і єпископа Едмонтонського Іларіона (Канада ) - "екзархами" Константинопольського патріархату в Києві", - йдеться в заяві РПЦ.

Московський патріархат зазначає, що рішення про призначення було ухвалене без погодження з патріархом Кирилом і митрополитом Онуфрієм.

"Ці дії заводять у тупик відносини між Російською і Константинопольської церквами, створюють реальну загрозу єдності всього світового православ'я", - заявили в РПЦ.

"Відповідні дії Московського патріархату будуть найближчим часом", - ідеться в заяві.

Нагадаємо, що Вселенський патріархат збирається надати автокефалію Україні на прохання церковних і світської влади.

У квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримане Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час перемов із предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram