ГоловнаПолітика

РПЦ вважає призначення константинопольських екзархів у Київ грубим вторгненням на свою територію

У Московському патріархаті пообіцяли, що "це не залишиться без відповіді".

РПЦ вважає призначення константинопольських екзархів у Київ грубим вторгненням на свою територію
Вселенский Патриарх Варфоломей I и Патриарх Московский Кирилл
Фото: EPA/UPG

У Московському патріархаті вважають призначення константинопольських екзархів в Україні безпрецедентно грубим вторгненням на свою територію і заявили, що це не залишиться без відповіді, передає Интерфакс.

"Призначення Константинопольським патріархом своїх представників-єпископів в Україні - без погодження з патріархом Московським і всієї Русі та Блаженнішим митрополитом Київським і всієї України - є нічим іншим, як безпрецедентно грубим вторгненням на канонічну територію Московського патріархату", - заявив у п'ятницю ввечері в соцмережах голова синодального Відділу із взаємин Церкви із суспільством та ЗМІ Володимир Легойда.

За його словами, "такі дії не можуть залишитися без відповіді".

Раніше представник РПЦ звинуватив патріарха Варфоломія в єресі.

Нагадаємо, Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві. Ними стали його преосвященство архієпископ Данило Памфілійський зі Сполучених Штатів і його преосвященство єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади, які обидвоє служать українським православним вірним у своїх країнах у Вселенському патріархаті.

Обидва - вихідці з України і будуть виконувати функції послів вселенського патріарха.

Нагадаємо, в квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді ж звернення було підтримано Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час якого йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час переговорів з предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram