ГоловнаПолітика

САП готує умовний термін для першого топ-чиновника, затриманого НАБУ

Йому змінюють статтю з "Розтрати" на "Зловживання службовим становищем".

САП готує умовний термін для першого топ-чиновника, затриманого НАБУ
Фото: nabu.gov.ua

Національне антикорупційне бюро повідомило, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура готується піти на угоду з колишнім головою правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ) Арсеном Ісаакяном, обвинуваченим у розтраті коштів установи, завдяки якій він отримає умовний термін.

Про такі плани обвинувачення прокурор САП оголосив 5 вересня, йдеться на сайті НАБУ.

Прокуратура хоче змінити кваліфікацію злочину, інкримінованого обвинуваченому, на більш м'яку: замість ч. 5 ст. 191 КК України (велика розтрата, карається позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна) - 2 ч. ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що передбачає позбавлення волі від 3 до 6 років без конфіскації майна і є злочином середньої тяжкості).

По-друге, звинувачення наполягає взагалі звільнити екс-чиновника, викритого в корупції, від реального позбавлення волі, замінивши його іспитовим терміном у два роки.

НАБУ стверджує, що у випадку угоди держава втратить можливість компенсувати 14,5 млн гривень збитків, завданих внаслідок дій екс-глави ДІФКУ.

"Незрозуміло, чому звинувачення всупереч ст. 469 Кримінального процесуального кодексу України ініціювало у суді розгляд угоди про визнання провини, за якою колишній чиновник повинен отримати покарання тільки у вигляді штрафу у розмірі 17 тис. гривень (1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Тим паче, що потерпіла сторона - ДІФКУ - від мирової угоди відмовилася, наполягаючи на необхідності повного відшкодування завданої їй шкоди", - йдеться у повідомленні бюро.

НАБУ наголошує, що в рамках досудового розслідування зібрана достатня доказова база, що свідчить про протиправність дій колишнього глави ДІФКУ, яка визнана самими прокурорами САП.

Бюро побоюється, що мова йде про можливу упередженість в діях звинувачення.

Нагадаємо, що Ісаакян став першою жертвою НАБУ серед топ-чиновників.

Його затримали 18 лютого 2016 року за підозрою в розтраті 14 млн гривень.

Державна інноваційна фінансово-кредитна установа (ДІФКУ) створена 13 квітня 2000 року і є правонаступником майнових прав і обов'язків, зокрема за договорами про надання інноваційних позик, Державного інноваційного фонду та його територіальних відділень. Засновником ДІФКУ є держава в особі Кабінету Міністрів України. Установа належить до сфери управління Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

Метою ДІФКУ є здійснення фінансової підтримки суб'єктів господарювання різних форм власності в рамках державної інноваційної політики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram