ГоловнаПолітика

Дружина Медведчука освоює одне з найбільших нафтових родовищ у Росії, - «Схеми»

Оксана Марченко є єдиним засновником кіпрської компанії Tumillon Investments LTD.

Дружина Медведчука освоює одне з найбільших нафтових родовищ у Росії, - «Схеми»
Фото: instagram.com/oksana.marchenko.official

Дружина лідера руху «Український вибір» Віктора Медведчука, телеведуча Оксана Марченко контролює компанію, яка виграла конкурс на освоєння одного з трьох найбільших нафтових родовищ Ханти-Мансійського автономного округу Росії.

Про це йдеться в розслідуванні «Нафта для куми Путіна» від журналістів програми «Схеми».

Як з'ясували журналісти, за даними кіпрського реєстру, Оксана Марченко є єдиним засновником кіпрської компанії Tumillon Investments LTD. Ця фірма на 100% володіє іншою кіпрською фірмою - Ventolor Holding LTD.

Ventolor Holding LTD, зі свого боку, володіє часткою в 50,1% російського ТОВ «НЗНП Трейд».

«НЗНП Трейд» в 2015 році виграла конкурс на право видобувати нафту на Гавріковському родовищі в Ханти-Мансійському автономному окрузі Російської Федерації. Це одне з трьох найбільших російських нафтогазових родовищ. Сумарні запаси нафти оцінюються в 123,7 мільйона тонн газу - в 3439 мільйонів кубічних метрів.

Як писав російський «Коммерсантъ», з умовами конкурсу не погоджувалася державна компанія «Роснефть», а також звернулася до суду. Згідно з повідомленням, серед умов конкурсу була переробка видобутої нафти в Ростовській області, де діє тільки один нафтопереробний завод - Новошахтинський нафтопереробний завод (НЗНП). І «НЗНП Трейд» на момент конкурсу був афільованим з Новошахтинським заводом.

Таким чином, повідомляли російські ЗМІ, «Гавріковське родовище очікувано «несподівано» дісталося «НЗНП Трейд».

«Чи можна припустити, що телеведуча і учасниця «Танців із зірками» має талант справжнього нафтотрейдера і в перерві між телепроектами просто вирішила добувати нафту з Гавріковського родовища в Ханти-Мансійському автономному окрузі? Або все ж не варто забувати, хто її чоловік? І хто кум? І що можна здогадатися про те, чий це бізнес насправді, як і про те, на яку політичну силу він буде працювати», - йдеться в розслідуванні.

На сайті компанії «НЗНП Трейд» йдеться, щозараз видобуток нафти не здійснюється. У той же час відбувається активна закупівля обладнання для освоєння Гавріковського родовища.

«Схеми» відправили запит в Новошахтинський завод нафтопродуктів з питанням про потенційних покупців, але на момент публікації відповіді не отримали. У той же час аналітик UPECO Олександр Сіренко передбачає, що ринком збуту можуть бути непідконтрольні українській владі території Донбасу, оскільки Ростовська область межує з Україною.

Оксана Марченко і Віктор Медведчук також поки не відповіли на запити журналістів програми.

Раніше «Схеми» повідомляли, що український канал «112 Україна» записали на нового власника - німця з провінції Едуарда Катца, який торгує уживаними авто. Зате на справжнього власника вказує новий менеджмент, який прийшов на канал цього літа і має тісні зв'язки з політичною силою Віктора Медведчука.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram