ГоловнаПолітика

Росія запевнила Європейський суд, що Балух не голодує

Балух продовжує голодування 172-й день.

Росія запевнила Європейський суд, що Балух не голодує
Владимир Балух
Фото: Антон Наумлюк

На вимогу Європейського суду з прав людини уряд Росії надав інформацію щодо стану здоров'я чотирьох українців, які перебувають в російських в'язницях, заявивши при цьому, що жоден з чотирьох, в тому числі Володимир Балух, не голодує.

Про це BBC-Україна повідомили в прес-службі ЄСПЛ.

"Уряд Росії відповів на питання суду про Клиха, Балуха, Кука і Литвинова. Росія надала інформацію, що ці чотири людини регулярно оглядаються лікарями, отримують належну медичну допомогу і що жоден з них зараз не проводить голодування", - повідомили виданню в прес-службі суду.

Водночас в офісі уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова ВВС-Україна заявила, що Володимир Балух продовжує голодування вже 172-й день.

Україна звернулася до ЄСПЛ 10 і 17 серпня з проханням зобов'язати Росію прояснити стан здоров'я українців в рамках розгляду справи №38334/18 "Україна проти Росії". Росія повинна була до 5 вересня відправити ЄСПЛ інформацію щодо стану здоров'я цих людей і повідомити, чи голодують тепер вони.

Засуджений в Криму українець Володимир Балух оголосив голодування ще 14 березня 2018 року. Пізніше, щоб уникнути примусового годування, він щодня почав вживати дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і пити чай з медом.

Балух перебуває за ґратами вже 1 рік і 9 місяців в Криму. Під час подій на Майдані в Києві він на своєму будинку в кримському селі Серебрянка встановив прапор України. Після окупації півострова українець не зняв прапор, за що російська влада почала його переслідувати. З квітня 2015 в Балуха були проведені незаконні обшуки, під час яких з даху його будинку зняли Державний прапор України.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку в Криму, де живе Балух, 90 патронів і кілька тротилових шашок. "Суд" в Криму засудив українця до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів (близько 4 тис. гривень) за сукупністю двох кримінальних справ. У своєму останньому слові Балух заявив про політичний мотив його кримінальної справи.

5 вересня "Кримська правозахисна група" повідомила, що в Володимира був напад сильних болів в печінці, він продовжує втрачати вагу. Зараз українець перебуває в камері з постійним відеоспостереженням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram