ГоловнаПолітика

Договори з Росією не варті паперу, на якому вони написані, - Порошенко

Президент заявив, що "договір про дружбу" сьогодні лунає як насмішка.

Договори з Росією не варті паперу, на якому вони написані, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко повідомив, що до 30 вересня Україна офіційно повідомить Росію про небажання України пролонгувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство.

Про це він заявив під час засідання Ради національної безпеки і оборони, передає РБК-Україна.

Порошенко нагадав, що термін дії Договору спливає 31 березня 2019 року. Щоб він не був продовжений автоматично, до 30 вересня Україна повинна повідомити РФ про його припинення.

"Ми не хочемо пролонгувати договір з країною-агресором. Це тверда і принципова позиція президента, уряду, парламенту і українського народу", - підкреслив президент.

Порошенко також зазначив, що Україна з 2014 року неодноразово переконувалася в тому, що договори з РФ нічого не варті.

"Договори з Росією не варті паперу, на якому вони написані. Ми неодноразово з 2014 року, і до цього, мали можливість в цьому переконатися. Не важливо, чи стосується це договорів про газ, чи це стосується умов компенсації санкцій за виграний нами арбітраж, інших договорів, починаючи від міжнародно визнаних кордонів України і закінчуючи договорами зі словами, які сьогодні звучать як груба насмішка над міжнародним правом: про дружбу, співпрацю, партнерство", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, з початку агресії Україна і Росія припинили або розірвали 44 договори.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років і з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди за відсутності заперечень сторін. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємні зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

У 2016 році представники МЗС говорили, що договір не денонсують, оскільки він є доказом у судах проти Росії.

У 2018 році було прийнято рішення не розривати договір, а не продовжувати його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram