ГоловнаПолітика

Варфоломій заявив про виняткові права Вселенського патріархату на вирішення проблем православ'я

"Якщо патріархат відмовиться від своєї відповідальності, то помісні Церкви будуть як вівці без пастиря".

Варфоломій заявив про виняткові права Вселенського патріархату на вирішення проблем православ'я
Фото: day.kyiv.ua

Константинопольський (Вселенський) патріархат має виключні права на вирішення проблем православного світу, заявив патріарх Варфоломій на архієрейському соборі, що завершився в середу в Стамбулі.

"Вселенський патріархат несе відповідальність за встановлення церковного й канонічного порядку, оскільки тільки він має канонічний привілей... для виконання цього вищого та виняткового обов'язку. Якщо Вселенський патріархат відмовиться від своєї відповідальності й піде з міжправославної сцени, то помісні Церкви будуть діяти "як вівці без пастиря", - цитує патріарха "Інтерфакс-Україна",

У своєму програмному виступі на Синаксисі патріарх Варфоломій припустив, що спроби вирішувати міжправославні проблеми без участі Константинополя закінчуватимуться невдачами. "Часом ми стикаємося з випробуваннями і спокусами саме тому, що деякі люди помилково вважають, ніби можуть любити Православну церкву, а не Вселенський патріархат, забуваючи, що він утілює справжній етос Православ'я", - заявив патріарх. 

Він також зазначив, що Константинопольська церква прагне "до єдності і стабільності православ'я, до загального церковного свідчення". "Вселенський патріархат, будучи відповідальним за збереження єдності, а також координацію міжправославних взаємин і всеправославних ініціатив, здійснює це святе служіння в православному світі, сумлінно дотримуючись непорушних еклезіологічних і канонічних принципів традиції наших батьків", - сказав патріарх.

Нагадаємо, у квітні 2018 року Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ. З таким проханням до нього звернулися предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій. Тоді само звернення було підтримане Верховною Радою.

У дні святкування 1030-річчя хрещення України-Русі Порошенко зустрівся з делегацією Вселенського патріархату, під час зустрічі йому передали звернення Вселенського патріарха Варфоломія, де він повідомив про намір дарувати українській церкві автокефалію.

31 серпня Константинопольська церква під час перемов із предстоятелем РПЦ Кирилом підтвердила це рішення.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram