ГоловнаПолітика

Денісова звернулася до ООН по допомогу у звільненні українських моряків

"Вони повністю виснажені фізично і психологічно".

Денісова звернулася до ООН по допомогу у звільненні українських моряків
Фото: facebook/Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова попросила посприяти якнайшвидшому поверненню незаконно утримуваних на території окупованого Росією Криму громадян України - членів екіпажу риболовецького сейнера "ЯМК-0041" на Батьківщину.

Про це Денісова написала у Facebook.

"Капітан судна - громадянин України Віктор Новицький затриманий за нібито незаконний видобуток водних біологічних ресурсів. ФСБ порушила проти нього кримінальну справу за ч. 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ. Він досі утримується в слідчому ізоляторі Сімферополя (у так званому "ФКУ СІЗО №1 УФСІН Росії по Республіці Крим") на території тимчасово окупованого Криму", - написала вона.

За словами омбудсмена, члени екіпажу Сергій Калініченко, Руслан Скрипник, Геннадій Отичко і Олег Блок змушені перебувати в Криму, тому що їх позбавили паспортів.

"На чоловіків тиснуть, їх залякують. Вони повністю виснажені фізично і психологічно. Це може призвести до неминучих трагічних наслідків. Члени екіпажу змушені винаймати житло, за яке платять з власної кишені. Від цього рідні - в боргах, беруть позики і розпродають майно", - зазначає Денісова.

Омбудсмен додала, що за останні чотири місяці вона майже щотижня зверталася в державні органи Російської Федерації, причетні до вирішення питання повернення українських рибалок в Україну. Однак вона не отримала жодної відповіді.

"Своїми діями Російська Федерація порушила права людини на свободу, особисту недоторканність і свободу пересування, передбачені ст. 3, 9 і 13 Загальної декларації прав людини, ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, ст. 9, 12 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і ст. 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - зазначає Денісова.

Вона звернулася до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, до Голови Ради ООН з прав людини Воїслава Шуца, Голови Комітету ООН з прав людини Юджі Івасава, Голови Комітету ООН проти тортур Єнска Модвігка, Голови Підкомітету ООН з попередження тортур Малкольмка Еванска, Комісара ради Європи з прав людини Дуні Міятович, президента Європейського комітету з попередження тортур і нелюдського або такого, що принижує гідність, звернення або покарання Миколи Гнатовськго з проханням вплинути на ситуацію та допомогти і посприяти негайному поверненню незаконно утримуваних моряків в Україну.

Як повідомлялося, 4 травня РФ затримала риболовецьке судно "ЯМК-0041" з українськими моряками на борту. 16 травня Федеральна служба безпеки РФ оголосила про порушення кримінальної справи стосовно капітана судна Віктора Новицького за ч. 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ (незаконний видобуток (вилов) водних біологічних ресурсів, вчинений особою з використанням свого службового становища). На судно "ЯМК-0041" накладено арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram