ГоловнаПолітика

Миколаївська область є прикладом впровадження пілотних проектів, - Олексій Савченко Актуально

Програма "Турбота", квартири учасникам АТО, грошові сертифікати на відкриття власної справи, розвиток інклюзивної освіти, житло для дітей-сиріт, реалізація проектів місцевого розвитку та проектів на отримання часткової компенсації з обласного бюджету відсоткових ставок за кредитами, ремонт інфраструктурних об'єктів - не повний перелік того, що впроваджується і вирішується в Миколаївській області під керівництвом голови ОДА Олексія Савченка.

Без обліку понад мільярд коштів, які постійно виділяються на утримання установ освіти, тільки на розвиток, осучаснення, впровадження новітніх технологій у школах Миколаївщини були залучені 143 млн грн, зокрема з обласного бюджету - 47 млн грн. В рамках оголошеного головою облдержадміністрації Олексієм Савченком року освіти та інклюзивного навчання, в районах області створюються бібліотеки та ресурсні кімнати. Вже цієї осені в області запрацює унікальний науково-дослідний центр, що охоплює 2 напрями: впровадження методик роботи з дітьми з особливими освітніми потребами та використання спеціального корекційного обладнання, яке буде використовуватися в роботі з цими дітьми. Це всеукраїнський стартап, і до обласного проекту вже готові приєднатися та співпрацювати п'ять областей України. Так, Миколаївська область є новатором у цьому напрямку і задає темпи для всієї країни.

Своєю чергою, програма "Турбота" дала можливість повністю закрити чергу на житло сімей учасників антитерористичної операції на сході України - інвалідам III групи. "Цього року разом з депутатами обласної ради та міської ради міста Миколаєва ми об'єднали зусилля. Тому на сьогодні черга повністю закрита. Програма "Турбота" - унікальна. Я б хотів, щоб всі області України взяли цю програму за основу і впроваджували її на місцях. Вона унікальна тим, що поєднує зусилля депутатів усіх рівнів і дозволяє не створювати проблему, а вирішувати її. Так, за минулий рік було виділено 16,4 млн грн - це 37 квартир", - прокоментував Олексій Савченко.

Глава області також зазначає, що у 2018 році в обласному бюджеті на купівлю квартир миколаївським військовослужбовцям передбачено 10 млн грн на умовах співфінансування з місцевих бюджетів міст, районів, ОТГ. Також в області діє державна програма, згідно з якою учасники АТО - інваліди I-II груп і сім'ї загиблих в АТО військових мають право отримати компенсацію за купівлю житла.

Крім того, з метою соціальної підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції, за ініціативи голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка в області був затверджений унікальний порядок надання одноразової допомоги для відкриття власної справи учасникам АТО - конкурс проектів для старту власного бізнесу. Цього року з обласного бюджету на підтримку переможців цього конкурсу виділено 1 млн грн. Зараз вже 20 учасників антитерористичної операції отримали сертифікати на 50 тисяч гривень одноразової допомоги для відкриття власної справи. Унікальний пілотний проект вже беруть за приклад й інші регіони України.

Миколаївська область - одна з небагатьох областей, де ефективно діє проект часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами для малого та середнього підприємництва. У 2017 році за рівнем освоєння виділених коштів область посіла перше місце. Цього року з обласного бюджету виділено вдвічі більшу суму - 4 млн грн. Так, створено 128 нових робочих місць, а участь у програмі взяли 32 підприємців, сфери діяльності яких різняться - від фермерства до аптечного бізнесу.

Завдяки ініціативі Президента України Петра Порошенка, отримавши в минулому з державного бюджету 19,5 млн грн на Миколаївщині було придбано 27 квартир дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. "Цього року у нас вже понад 43 млн грн з державного бюджету на придбання квартир для таких дітей, а також для облаштування дитячих будинків сімейного типу", - зазначає Олексій Савченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram