ГоловнаПолітика

Луценко запропонував журналістці Седлецькій зустрітися і пояснити отримання доступу ГПУ до її телефону

Седлецька пропонує зробити це публічно.

Луценко запропонував журналістці Седлецькій зустрітися і пояснити отримання доступу ГПУ до її телефону
Фото: antikor.com.ua

Журналістка "Радіо Свобода" Наталія Седлецька повідомила, що генеральний прокурор Юрій Луценко запросив її на зустріч, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Учора близько опівночі мені зателефонувала прес-секретар Юрія Луценка Лариса Сарган. Повідомила, що генпрокурор запрошує мене сьогодні на закриту зустріч. Без камери. На 15:30. Мета - нібито щоб пояснити, навіщо ГПУ вдався до такого кроку - зняття інформації з мого телефону за півтора року", - написала вона.

Седлецька також зазначила, що слідство цікавить тільки пересування і місце перебування телефону, а не СМС чи зміст її розмов.

"Не перепросити. Не визнати, що це надмірність, яку скасують. Що це самоуправство слідчого, якого покарають. А пояснити, що інакше як вивчити мої маршрути за 17 місяців, вони зібрати докази про один день не могли", - додала журналістка.

Седлецька також повідомила, що "Радіо "Свобода" запрошує Луценка в цей самий час, о 15:30, "замість кулуарної зустрічі за зачиненими дверима дати відкритий коментар у прямому ефірі".

"У справі, яка спричинила такий резонанс, генпрокурор має знайти в собі сміливість публічно пояснити такий крок свого підлеглого й бути готовим відкрито відповісти на всі запитання", - додала вона.

Нагадаємо, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генпрокуратурі отримати від провайдера інформацію про телефонні розмови Седлецької. У постанові суду йшлося про надання доступу слідству до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016 по листопад 2017 року, а також до даних про місце перебування її телефону протягом цих 17 місяців.

Пізніше в ГПУ пообіцяли не робити жодного втручання в професійну діяльність і особисте життя журналістки і не прослуховувати її телефон.

Седлецька разом з рядом інших журналістів проходить свідком у справі про можливе розголошення держтаємниці й даних досудового розслідування директором НАБУ Ситником. Причиною стало злите в мережу аудіо розмови офрекордс із головними редакторами кількох видань, на якому людина з голосом, схожим на голос Ситника, розповідала деталі кримінальних проваджень, зокрема, зачитувала матеріали справи щодо екс-прокурора Кулика.

Наприкінці листопада повідомлялося, що Ситник дав пояснення щодо цієї справи. У серпні стало відомо, що ГПУ готує йому підозру.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram