ГоловнаПолітика

Рада відкрила доступ до результатів клінічних досліджень ліків

Дані про вплив товару на життя і здоров'я людей не можуть належати до інформації з обмеженим доступом.

Рада відкрила доступ до результатів клінічних досліджень ліків
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада підтримала в другому читанні і в цілому законопроект (№4074) про відкриття доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних досліджень лікарських засобів.

За відповідний законопроект на пленарному засіданні у вівторок проголосували 247 депутатів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Закон спрямовано на гармонізацію положень національного законодавства з відповідними положеннями директиви ЄС 2001/83 щодо забезпечення публічного доступу до результатів доклінічного вивчення та клінічних випробувань лікарських засобів", - сказала голова комітету ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець під час представлення документа в залі парламенту.

Вона акцентувала увагу на тому, що, відповідно до ст. 14 закону "Про інформацію", дані про вплив товару на життя і здоров'я людей не можуть належати до інформації з обмеженим доступом. У той самий час чинною редакцією закону "Про лікарські засоби" визначено: вся інформація, що міститься в реєстраційному досьє, є закритою, що не відповідає європейським вимогам і не забезпечує права громадян на доступ до інформації, яка становить суспільну важливість і інтерес.

Згідно з прийнятою у вівторок редакцією документа, Міністерство охорони здоров'я України протягом шести місяців з дня публікації закону має розробити необхідні для реалізації змін нормативно-правові акти.

Законопроект №4074 був проголосований парламентом у першому читанні 2 листопада 2016 року. При цьому низка галузевих асоціацій виступила проти цього документа. Так, у Європейській бізнес асоціації заявили, що закладені в законопроекті умови доступу до матеріалів клінічних випробувань можуть становити ризики для фармацевтичних компаній, а сам законопроект залишає можливість для маніпуляцій даними про клінічні дослідження.

Зокрема, на думку експертів асоціації, існує ризик, що отримання широкою громадськістю доступу до такої інформації загрожує створенням бар'єрів для участі тих чи інших ліків у тендері з боку несумлінних псевдоблагочинних або псевдопацієнтських організацій.

Як повідомляли, 4 вересня Верховна Рада України відкрила дев'яту сесію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram