ГоловнаПолітика

Україна заявила про екологічну катастрофу в окупованому Росією Криму

Надзвичайний стан досі не оголошено.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про загрозу екологічної катастрофи в окупованому Росією Криму.

"Спочатку російські окупанти принесли до Криму і на Донбас людське горе, тепер - екологічні катастрофи, які знищують нашу землю", - написав Клімкін на своїй сторінці в твіттері.

У свою чергу представник українського омбудсмена щодо дотримання прав жителів АР Крим та м.Севастополя Ісмаїл Халіков поінформував, що після викиду невідомої речовини в ніч на 24 серпня на півночі Криму, зафіксовано перевищення сірчистого ангідриду в повітрі.

"Сьогодні, 4 вересня, з'явилася інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Однак наскільки ця норма перевищена, ніяких даних немає", - написав він в фейсбуці.

Фото: facebook.com/ismailktl

Халіков нагадав, що окупаційна влада Криму в особі т.зв. "голови" Криму Сергія Аксьонова заявили, що робота заводу "Титан" зупинена на два тижні і що в школах регіону оголошуються позапланові канікули і дітей відправлять в санаторії.

"Викликає занепокоєння, що досі не оголошено надзвичайний стан, що не евакуюється доросле населення, а окупанти продовжують "заспокоювати" людей"", - додав представник українського омбудсмена з прав жителів Криму.

Фото: facebook.com/ismailktl

Він також розповів, що за інформацією жителів кримських міст Армянськ і Яни Капу (перейменований Красноперекопськ) на дахах будинків, металевих предметах в квартирах утворився схожий на іржу маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а в лікарнях в кілька разів зросли звернення громадян зі скаргами на кашель і запалення слизової рота, носа, горла і очей.

Фото: facebook.com/ismailktl

"У повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах подекуди лежать мертві птахи", - додав він.

Халіков повідомив, що ця інформація передана в міжнародні організації ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я і Червоний хрест "з метою документування фактів порушення прав людини", а також прокуратуру АР Крим (базується в м.Києві) для порушення кримінальної справи щодо осіб, які причетні до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України і загрози їхньому життю.

Фото: facebook.com/ismailktl

Російська влада Криму стверджує, що життю і здоров'ю громадян нічого не загрожує. Підстав для введення НС немає. 

Нагадаємо, в ніч з 23 на 24 серпня в Армянську стався викид невідомої речовини. 28 серпня Аксьонов написав на своїй сторінці в фейсбуці, що ситуація в місті виходить за межі норми.

Окупаційна влада заявила, що причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова Крим є спека і тривала відсутність опадів. За попередніми даними досліджень, причиною забруднення є випаровування вмісту кіслотонакопичувача, використовуваного "Кримським титаном".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram