ГоловнаПолітика

Рада провалила законопроект про боротьбу з "патентним тролінгом"

Документ не підтримали за основу і не змогли відправити на доопрацювання у профільний комітет.

Рада провалила законопроект про боротьбу з "патентним тролінгом"
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада у вівторок провалила законопроект про патентний тролінг.

Проект закону №5699 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності" не знайшов підтримки в залі, передає РБК-Україна.

Зокрема, документ не підтримали за основу і не змогли відправити на доопрацювання в профільний комітет.

Після низки невдалих голосувань спікер Ради Андрій Парубій оголосив про відхилення проекту. "Проект №5699 відхилено. Прошу комітет провести нараду з цього приводу і підготувати новий пакет документів", - сказав він.

У пояснювальній записці до закону зазначено, що "прогалини правового регулювання охорони прав на промислові зразки створили умови для поширення в Україні явища так званого "патентного тролінгу". Мова йде про діяльність суб'єктів господарювання, які реєструють промислові зразки на відомі громадськості форми виробів, а потім вимагають сплати "роялті" за використання цих об'єктів із комерційною метою.

Підкреслюється, що відсутність дієвого механізму боротьби з "патентним тролінгом" призводить до зниження інвестиційної привабливості України.

Нагадаємо, зараз патентні тролі можуть блокувати ввезення найпростіших товарів (наприклад, вішаків чи планшетів) через отримання патенту і внесення його до митного реєстру об'єктів інтелектуальної власності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram