ГоловнаПолітика

Росія оскаржила юрисдикцію Гааги в позові України про порушення Конвенції ООН з морського права

РФ вважає, що Київ судиться заради підтвердження суверенітету України над Кримом.     

Росія оскаржила юрисдикцію Гааги в позові України про порушення Конвенції ООН з морського права
Фото: Permanent Court of Arbitration

Росія скерувала до Міжнародного арбітражного суду ООН заперечення з приводу юрисдикції трибуналу, який має розглянути позов України про порушення Конвенції ООН з морського права.

Про це повідомила прес-служба МЗС України.

Основне заперечення Росії полягає в тому, що претензії Києва фактично не стосуються Конвенції ООН з морського права, а є спробою отримати рішення, яке підтверджує суверенітет України над Кримським півостровом.

"Це заперечення явно неправильно тлумачить позов України. Україна передала спір в арбітраж про права прибережної держави в Чорному й Азовському морях і Керченській протоці, які закріплені й визначені в Конвенції ООН з морського права. Те, що Україна користується такими морськими правами, визнається міжнародною спільнотою - протягом понад двох десятиліть після проголошення незалежності, можливість реалізації Україною своїх прав, що зараз є предметом спору, не викликало жодних суперечок", - йдеться в заяві.

Друге важливе заперечення пов'язане з тим, що Азовське море і Керченська протока є "спільними внутрішніми водами" Росії та України і тому, на думку російської сторони, вони не підпадають під дію Конвенції ООН з морського права.

У МЗС вважають це заперечення необгрунтованим, оскільки Росія захопила українські газові родовища в Азовському морі, маючи на меті в односторонньому порядку анулювати українські ліцензії на такі газові родовища, в односторонньому порядку побудувати міст і інші споруди уздовж Керченської протоки і накласти односторонні обмеження на розміри суден, які можуть проходити через протоку.

МЗС України готове відповісти на всі заперечення Росії перед трибуналом, і впевнене, що РФ буде притягнута до відповідальності "за зухвале порушення міжнародного морського права".

Нагадаємо, у своєму позові Україна вимагає від РФ припинити порушення своїх прав, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу, у тому числі, на шельфі, що прилягає до анексованого Криму, а також компенсувати завдані збитки. МЗС очікує, що трибунал розгляне позов до 2019 року. Оцінки розміру компенсації робитимуть експерти.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram