ГоловнаПолітика

Суд призупинив набуття чинності нових норм, що обмежують висотність і щільність забудови

"Це ніщо інше, як продумана кампанія проти набуття чинності ДБН".

Суд призупинив набуття чинності нових норм, що обмежують висотність і щільність забудови
Фото: Макс Требухов

В окружному адміністративному суді Києва зареєстровано 7 позовів про визнання незаконним наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яким затверджено державні норми "Планування і забудова територій".

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Нам стало відомо, що в Окружному суді Києва зареєстровано кілька позовів від компаній або фізичних осіб, спрямованих на визнання протиправним і недієвим наказу Мінрегіонбуду, який затверджує зазначені ДБН. 27 серпня щодо одного з позовів суд виніс рішення задовольнити заяву про забезпечення позову і зупинити дію цього наказу. Вже є 7 позовів. І я впевнений, що їх буде більше, оскільки це ніщо інше, як продумана кампанія проти набуття чинності ДБН!" - повідомив Парцхаладзе.

ДБН "Планування і забудова територій" повинні замінити ДБН 360-92 "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень" і низку інших будівельних норм. Одне з ключових положень цих норм - введення нового поняття "блакитні лінії", яке регулюватимуть обмеження забудови за висотою в населених пунктах.

Також обмежується щільність забудови 540 ос./га, оскільки вже є об'єкти, де вона перевищує 2000 ос./га. ДБН передбачають будівництво нових дитсадків і шкіл у житловій забудові, обов'язкове забезпечення безбар'єрного доступу та інше.

Він підкреслив, що розробка нових буднорм проводилася у відкритому режимі із залученням представників компаній-забудовників. При цьому компанії, які подали позови, не були присутні на обговореннях, не зверталися до Мінрегіонбуду або до базового розробника документа з питаннями чи зауваженнями, пропозиціями чи роз'ясненнями щодо нових ДБН.

Парцхаладзе назвав подачу судових позовів спробою не допустити набуття чинності ДБН "Планування і забудова територій".

"Одночасно в Окружному адміністративному суді Києва розглядалося два абсолютно однакові позови від різних осіб з проханням визнати протиправним і недієвим наказ Мінрегіонбуду. При цьому один суддя задовольнив заяву про забезпечення адміністративного позову, а інший відмовив у задоволенні заяви. Тобто суд має дві абсолютно протилежні думки з одного питання", - прокоментував заступник міністра.

Міністерство готує звернення до всіх уповноважених інстанцій з проханням узяти на контроль дії суддів у розгляді цієї справи.

Нагадаємо, Київський окружний адміністративний суд призупинив дію наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яким затверджено Державні будівельні норми (ДБН) "Планування і забудова територій". Вони мали набути чинності з 1 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram