ГоловнаПолітика

Історика Купріяновича звільнили з Інституту національної пам'яті Польщі

Голова українського товариства отримав листа про звільнення без пояснення причин.

Історика Купріяновича звільнили з Інституту національної пам'яті Польщі
Фото: poland-ukraine.com.ua

Президент польського Інституту національної пам'яті Ярослав Сарек виключив українського історика, голову Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича з комітету охорони пам'яті боротьби і мучеництва.

Про це йдеться в повідомленні на польському сайті новин Onet.

За словами Купріяновича, він отримав від директора філії Інституту національної пам'яті в Любліні документ про звільнення, підписаний президентом Інституту, без пояснення причин.

"Мабуть, президент Інституту національної пам'яті вирішив, що немає місця представнику української меншини в комітеті охорони пам'яті боротьби і мучеництва. Я сприймаю це як прояв дискримінації", - сказав історик.

Голова Українського товариства в Любліні припускає, що його звільнення ініційовано Люблінським воєводою Пшемиславом Чарнеком.

Нагадаємо, в серпні окружна прокуратура Замостя Люблінського воєводства почала розслідувати висловлювання Купріяновича під час виступу 8 липня в селі Сахринь на заході із вшанування пам'яті українців, убитих там під час акцій польського збройного підпілля в 1944 році. Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек назвав виступ історика "провокацією", за яку його треба притягнути до кримінальної відповідальності за статтею Кримінального кодексу Польщі "Про презирство до польського народу".

25 серпня Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що Польща припинила кримінальне переслідування Купріяновича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram