ГоловнаПолітика

Тимошенко: винних в Іловайській трагедії покарають після виборів

"Новий президент, який переможе на наступних виборах, і нові силовики розберуться".

Тимошенко: винних в Іловайській трагедії покарають після виборів
Фото: ba.org.ua

Усі можновладні особи, які винні в Іловайській трагедії, повинні відповісти.

Про це лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко заявила в середу на прес-конференції в Миколаєві.

"Новий президент, який переможе на наступних виборах, і нові силовики розберуться в трагічних причинах виникнення Іловайської трагедії. Ніхто з винних не залишиться безкарним", - цитує політика її прес-служба.

Лідер партії зазначила, що відповідальності не зможуть уникнути і ті, хто робить статки на війні: "Ми припинимо цю ганьбу: коли хтось кладе життя за Україну, а хтось - гроші на офшорні рахунки".

При цьому вона повідомила, що в її "Новому курсі" стратегія миру займає провідне місце. Дії влади навколо врегулювання військового конфлікту на сході України вона вважає недостатніми для припинення війни і повернення окупованих Росією Криму та Донбасу.

Лідерка "Батьківщини" розкритикувала чинну владу за те, що вона не апелює до держав-підписантів Будапештського меморандуму, який гарантував Україні безпеку. "Якби президент, уряд, дипломатичні структури правильно працювали з Будапештським меморандумом, війна була б завершена", - вважає вона.

Нагадаємо, у третій декаді серпня 2014 року російські збройні сили вторглися на територію України, щоб не допустити розгрому бойовиків "ДНР" і "ЛНР". В ніч з 23 на 24 серпня кордон перейшли дев'ять батальйонно-тактичних груп: 3500 чоловік особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП); до 45 мінометів; 5 ПТРК.

У підсумку ворожі сили отримали перевагу: особовий склад - 18 до 1; танки - 11 до 1, бронетехніка - 16 до 1; артилерія - 15 до 1, "Гради" - 24 до 1. В оточенні в районі Іловайська виявилися батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйон Нацгвардії "Донбас" і сили сектора "Б".

Керівництво сил АТО на чолі з Віктором Муженком організувало переговори з російськими військовими на чолі з генералом Миколою Богдановським про безпечне виведення українських сил. Після трьох днів обговорень російська сторона гарантувала "зелений коридор" українським військовим, але 29 серпня під час виходу з оточення українські колони були розстріляні впритул з важкого озброєння.

Жертвами нападу стали 366 українських військових, 429 людей отримали поранення, 300 людей потрапили в полон. Збройні Сили України втратили озброєнь і техніки на суму майже 300 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram