ГоловнаПолітика

Польський закон про нацпам'ять залишає простір для маніпуляцій, - Клімкін

Польський Інститут нацпам'яті відмовився починати розслідування проти історика Купріяновича.

Польський закон про нацпам'ять залишає простір для маніпуляцій, - Клімкін
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін
Фото: EPA/UPG

Польське законодавство про національну пам'ять, яке засуджує так звану "бандерівську ідеологію", залишає простір для маніпуляцій. Таку думку висловив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в Facebook.

"Припинення кримінального переслідування відомого історика і громадського діяча Григорія Купріяновича викликає у мене дуже змішані почуття", - зазначив Клімкін.

З одного боку, за його словами, це перемога здорового глузду як такого.

"Але основа, саме існування цього законодавства, зміни в закон про інститут національної пам'яті, вони залишаються. Залишається простір для маніпуляцій, залишається простір для атаки на свободу слова і свободу думки", - написав міністр.

"Тому треба працювати далі. І насправді, це законодавство є дуже поганим для всіх. Але перш за все, для Польщі і для поляків", - додав він.

Раніше Люблінський воєвода Пшемислав Чарнек подав до суду на голову української спільноти в Любліні Григорія Купріяновича після того, як він 8 липня виступив з промовою в селі Сагринь (Польща) на відкритті пам'ятника місцевим українським селянам, які в 1944 році стали жертвами каральної акції підрозділу Армії Крайової. За словами голови українського МЗС Павла Клімкіна, "виною" Купріяновича стало те, що він "мав сміливість" сказати, хто був жертвою, а хто вчинив злочин". Київ закликав Польщу припинити кримінальне переслідування історика.

Пізніше польський Інститут національної пам'яті відмовився починати розслідування проти Купріяновича за заявою Люблінського воєводи.

Нагадаємо, в січні 2018 року Польський Сейм вніс зміни в закон про інститут національної пам'яті, які вводять відповідальність за "пропаганду бандеризму". Вони припускають штраф або позбавлення волі на строк до 3 років за заперечення злочинів українських націоналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram