ГоловнаПолітика

Нардеп Ємець повідомив про підготовку до переносу дати виборів президента України

Готується подання до Конституційного Суду.

Нардеп Ємець повідомив про підготовку до переносу дати виборів президента України
Фото: Макс Требухов

Народний депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець заявив, що, за його інформацією, готується подання до Конституційного Суду з метою перенесення дати виборів президента України.

Про це нардеп написав 23 серпня в фейсбуці. У пості він не вказав, хто ініціює подання.

У коментарі виданню ГОРДОН Ємець уточнив, що отримав інформацію від інсайдерів в КСУ.

"Хочуть трактувати ст. 103 Конституції. І не виключено, що це подання можуть підтримати. Тоді на кілька місяців (ймовірно, на три) перенесуть дату виборів. Отже, термін перебування президента на посаді збільшиться, а термін між президентськими і парламентськими виборами скоротиться. Тобто у нового президента, якщо такий буде обраний, буде менше можливостей підготувати зміни до виборчого законодавства і, наприклад, скасувати мажоритарку", - розповів Ємець.

ТСН з посиланням на свої джерела повідомило, що подання до КСУ направлять депутати, "близькі до БПП". За їхньою інформацією, приводом для подання стане те, що попередні президентські вибори проходили в травні, а не в березні, як прописано в Конституції.

Нинішній президент України Петро Порошенка був обраний головою держави на позачергових виборах, які відбулися 25 травня 2014 року. Церемонія інавгурації Порошенка пройшла 7 червня.

У ст. 103 Конституції України сказано, що чергові вибори президента проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень голови держави. Таким чином, чергові президентські вибори мають відбутися в Україні 31 березня 2019 року.

Чергові парламентські вибори заплановані на 27 жовтня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram