ГоловнаПолітика

Верховний суд відмовив ВПО в участі в місцевих виборах

Тимчасова реєстрація не дає переселенцям права вибирати мера або міськраду.

Верховний суд відмовив ВПО в участі в місцевих виборах
Фото: EPA/UPG

Право участі в місцевих виборах є тільки у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території і зареєстровані на території села, селища, міста. Про це повідомляє прес-служба Верховного суду, який розглянув у касаційному порядку цивільну справу за позовом про поновлення виборчих прав.

Позов подала жінка, якій Держреєстр виборців відмовив у зміні виборчої адреси в зв'язку з реєстрацією в якості внутрішньо переміщеної особи. Представники Держреєстру відмовили на тій підставі, що у жінки не було документа, що підтверджує її належність до місцевої громади. При цьому довідка про реєстрацію ВПЛ не була врахована.

Апеляційний суд, скасувавши рішення суду першої інстанції, прийняв постанову про відмову в задоволенні позовних вимог. Верховний суд погодився з рішенням апеляційного суду на тій підставі, що право голосу на виборах депутатів міськради, вибори міського голови мають громадяни України, які належать до відповідної територіальної громади і проживають в межах відповідного виборчого округу.

У рішенні суду зазначено, що місце реєстрації не повинно бути тимчасовим. Оскільки довідка внутрішньо переміщеної особи свідчить, що місце проживання змінено на певний період, така реєстрація не може служити підставою для участі в місцевих виборах.

Нагадаємо, представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні та Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб в червні 2018 року провело чергове опитування ВПО, під час якого було опитано понад 2400 респондентів з усіх областей України.

Так, за даними опитування, майже 60% переселенців - безробітні. Труднощі з працевлаштуванням виникають у них через низькі зарплати, дефіцит вакансій, наявність статусу ВПЛ або віку.

Раніше МОМ також повідомляла про погіршення фінансового становища переселенців. Тоді чверть опитаних домогосподарств ВПО мали середньомісячний дохід до 3 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram