ГоловнаПолітика

Волкер: без народів України і Росії не буде єдиної Європи

"Вони теж повинні бути частиною процесу, інакше ми ніколи не будемо в безпеці".

Волкер: без народів України і Росії не буде єдиної Європи
Фото: 24 tv

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер переконаний, що формування образу єдиної Європи можливе лише за участі народів України і Росії.

Про це він заявив на міжнародній конференції з питань європейської і трансатлантичної стійкості у Вільнюсі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ідея єдиної і вільної Європи ніколи не буде реалізована без участі України і Росії. І це не означає - поліцейської Росії, авторитарного Кремля, це означає - Росії як народу і держави. Вони теж повинні бути частиною процесу, інакше це ніколи не закінчиться, ми ніколи не будемо в безпеці", - сказав Волкер.

За його словами, те, де зараз перебуває Захід, "більше нагадує наполовину наповнену склянку, ніж наполовину порожню".

Волкер також підкреслив прийняті США рішення щодо збільшення бюджету НАТО, чисельності військових в Європі, санкції через приєднання Криму до Росії, введення ембарго на зброю в східній Україні, а також кроки для досягнення переговорів між Північною і Південною Кореями, місії в Афганістані, Сирії.

"М'яч почав віддалятися в правильному напрямку. Звичайно, є безліч речей, які ми могли б помітити і з іншого боку рівняння, але давайте з'ясуємо, чого ми намагаємося досягти, і візьмемося за роботу", - закликав він.

Нагадаємо, Волкер був призначений спецпредставником з питань України в липні минулого року. Раніше він був постійним представником США в НАТО, головним заступником помічника держсекретаря у справах Європи і Євразії і директором по НАТО і Західній Європі в Раді національної безпеки США. В адміністрації попереднього президента США Барака Обами питаннями України займалася Вікторія Нуланд.

21 серпня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про відновлення переговорів Волкера з помічником Володимира Путіна Владиславом Сурковим,який курирує питання Донбасу. Раніше в ЗМІ з'являлася інформація, що переговори між Сурковим і Волкером вичерпали себе і їх формат може бути змінений. Також зазначалося, що до переговорів може бути залучений радник президента США з національної безпеки Джон Болтон.

Остання зустріч Волкера і Суркова відбулася в Дубаї наприкінці січня. На ній сторони намагалися домовитися про формат миротворчої місії для Донбасу. За підсумками зустрічі голова МЗС України Павло Клімкін заявив, що на ній не було досягнуто ніякого результату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram