ГоловнаПолітика

Голова МЗС виступив проти припинення пасажирських перевезень із Росією

"Ми повинні зрозуміти, як контролювати, хто і як їздить, але якщо ми не дозволяємо відвідувати родичів, то це питання людське".

Голова МЗС виступив проти припинення пасажирських перевезень із Росією
Фото: Лига

Міністр закордонних справ Павло Клімкін не поділяє ініціативу Міністерства інфраструктури про припинення пасажирських перевезень з Росією.

Про це він заявив журналістам.

"Звичайно, ми повинні говорити про те, як обмежити будь-який вплив агресора. Але я хочу, щоб ми були послідовними. Якщо ми говоримо, що такого сполучення не повинно бути, то як ми ставимося до тих сотень тисяч і мільйонів українців, які їздять у Росію, ми що, повинні оголосити їх зрадниками? Ми повинні зрозуміти реальність. Так, ми в стані війни з РФ, але навіть під час війни мільйони українців перебувають на території Росії, і не всі там тому, що їм там так подобається, а з особистих причин - родичі, заробіток. Ми повинні подивитися на цю проблему загалом, а не шляхом політичних гасел", - сказав Клімкін.

На уточнювальне запитання, чи означає така відповідь, що Клімкін проти цієї ініціативи, він відповів, що готовий її обговорювати, але "ставиться до неї стримано".

"Я готовий обговорювати цю проблему, але вона повинна бути вирішена в контексті боротьби з Росією як агресором, і розуміючи, що люди не повинні страждати. Ми повинні зрозуміти, як контролювати, хто і як їздить, але якщо ми не дозволяємо відвідувати родичів, то це питання людське. Я ставлюся до цього дуже стримано", - сказав він.

Нагадаємо, раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що підготовлені документи про припинення пасажирських залізничних перевезень із РФ, які повинні бути розглянуті або на засіданні уряду, або - Ради національної безпеки і оборони.

Минулого року поїзд №073/074 Львів-Москва виявився лідером за перевезенням пасажирів у Росію. За перше півріччя поточного року "Укрзалізниця" відзвітувала про отримання 177,58 млн гривень від курсування поїздів у РФ і назад. Усього між країнами курсує вісім пар поїздів.

Між Україною та Росією не літають літаки, але все ще курсують потяги і їздять автобуси.

Улітку 2017 року російське видання "Коммерсант" із посиланням на свої джерела повідомило, що з 1 липня Україна готується припинити залізничне пасажирське сполучення з РФ. У відповідь "Укрзалізниця" повідомила, що не приймала жодних рішень щодо скасування перевезень пасажирів і не отримувала подібних приписів від органів державної влади. У грудні в.о. голови УЗ заявив, що це питання буде вирішуватися в 2018 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram