ГоловнаПолітика

Тимошенко запропонувала провести нову судову реформу

Ключове положення - виборність суддів і створення "суду над судами".

Тимошенко запропонувала провести нову судову реформу
Фото: Макс Требухов

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко запропонувала провести нову судову реформу. Концепцію перезавантаження судової системи вона представила в фейсбуці.

Ключове положення пропозицій Тимошенко - виборність суддів першої інстанції та мирових суддів. Окрім того, пропонується заснувати Палату честі, яка буде контролювати законність прийнятих рішень.

"Нова Конституція дасть таке право людям: обирати суддів, які їх судитимуть. Нам потрібно, щоб самі судді були відповідальні за те, що вони приймають неправосудні рішення. І тому ми пропонуємо в новій Конституції заснувати такий інститут, який називається Палата честі. Це як суд над суддями", - заявила Тимошенко.

Палата честі, за задумом лідера "Батьківщини", повинна формуватися, як суд присяжних - з людей з юридичною освітою. Вони будуть обиратися шляхом жеребкування на кілька місяців і будуть наділені правом звільняти суддів, які виносять корупційні та упереджені рішення.

"Тільки порушать закон, тільки суддя зробив якусь несправедливість стосовно людини - він відразу буде звільнений, і звільнений незалежною Палатою честі", - запропонувала Тимошенко.

Створення дійсно незалежної судової системи має стати одним із головних завдань нової Конституції, вважає вона.

"Сьогодні, щоб домогтися чогось у суді, потрібно мати «свого» купленого, підгодованого суддю. Ця корумпована система працює тільки за гроші. Звичайна людина зі своїми інтересами для неї просто не існує, вона їй нецікава", - констатувала політик.

Тимошенко вважає, що тільки давши громадянам право обирати суддів і контролювати їх вердикти, можна буде гарантувати справедливість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram