ГоловнаПолітика

Путін пообіцяв залишити "традиційний" транзит газу через Україну

Меркель наполягає на "ролі України в транзиті газу в Європу".

Путін пообіцяв залишити "традиційний" транзит газу через Україну
Фото: pikabu.ru

Канцлер ФРГ Ангела Меркель заявила, що Німеччина наполягає на збереженні ролі України як країни-транзитера в постачанні російського газу в Західну Європу.

Про це вона сказала журналістам перед початком перемов із президентом Росії Володимиром Путіним у заміській резиденції німецького уряду Мезеберг, повідомляє Укрінформ.

"У контексті України ми будемо говорити про транзит газу. На мій погляд, Україна має і тоді, коли буде "Північний потік-2", відігравати роль у транзиті газу в Європу", - заявила Меркель.

Вона висловила задоволення, що вдалося почати перемови з цього приводу між ЄС, Росією та Україною.

Путін учергове заявив, що "Північний потік-2" є «виключно економічним проектом, і він не закриває можливості продовження транзитних поставок російського газу через територію України". Головне, додав він, щоб цей "традиційний" для Росії транзит відповідав економічним вимогам і був економічним у всіх сенсах цього слова.

Реалізація "Північного потоку-2", наполягає Путін, дасть можливість удосконалити європейську газотранспортну систему, диверсифікувати маршрути поставок і мінімізувати транзитні ризики, а також задовольнити попит на енергорересурси, що зростає.

У травні президент РФ Володимир Путін на прес-конференції з Ангелою Меркель заявив, що Росія не планує припиняти транзит газу через Україну після того, як буде здано в експлуатацію "Північний потік-2". Тоді він казав, що поставки будуть продовжені, якщо вони будуть "економічно обґрунтовані для учасників економічної діяльності".

На зустрічі з президентом США Дональдом Трампом Путін знову пообіцяв зберегти транзит газу через Україну в разі будівництва газопроводу.

Напередодні зустрічі стало відомо, що США готують санкції  проти учасників будівництва газопроводу. Проти будівництва також різко виступають Україна, країни Балтії та Польща.

Президент Петро Порошенко заявив, що російський газопровід "Північний потік-2" - це "троянський кінь" Кремля проти європейської енергетичної та геополітичної безпеки.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram